Yakında süt ithal edersek şaşırmayın!

Salih Acıbadem

Üretim bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Üretmezseniz her daim dışa bağımlı olursunuz. Gıda üretimi bu alanda çok kritik bir öneme sahip.

****
Türkiye olarak hayvancılıkta geçmişten beri önemli bir ülkeyiz. Hayvancılıkla uğraşıp geçimini sağlayan binlerce insanımız var. Süt ve et üretimini emektar yurttaşlarımız yapıyor.

****
Konya'da bu şehirlerden birisi. Türkiye'nin süt üretiminde lider şehri olan Konya'da yüksek girdi maliyetleri sebebiyle süt üretim kapasitesi düştü.

****
Lider olduğumuz halde süt üretimi geçtiğimiz yıllara göre %25 düşüş göstermiş. Çoğu besici yaşadığı ekonomik darboğaz sebebiyle ineklerini kesime göndermiş.

****
Artan maliyetler bunun en önemli sebebi. Özellikle elektrik, saman ve yemde yaşanan maliyet artışı üreticiyi sıkıntıya sokuyor.

****
Bir üretici 2017 Kasım ayında 811 lira elektrik faturası öderken şuan 4 bin lira ödediğini belirtti. Bu artış telafi edilebilecek boyutta değil.

****
Şimdi bazıları çıkıp süt fiyatlarının arttığını söyleyecek. Evet arttı ama inanın üretime yansıyan seviyede bir artış olmadı.

****
Üstelik çiftçi süt fiyatlarına artış yapılmasını da istemiyor. Bu işi yapanlara yüklenen ekstra külfetler ortadan kaldırılırsa hem üretici hem de tüketici rahatlayacak.

****
Süt ve et herkes tarafından tüketilmesi gereken temel besin. Protein ihtiyacının karşılanması için olmazsa olmazlarımızdan.

****
Üretici maliyetlerden bezmiş artık. Bu işi bırakan ve bırakma aşamasında olan çok kişi var. Zaten zor ve zahmetli bir iş. Daha da zorlaştırmamak lazım.

****
30 yıldır bu işi yapan adam bile 'ben böyle bir sıkıntıyı ilk kez yaşıyorum' diyor.

****
Belli bir kesim üreticinin sıkıntılarını görmezden geliyor ama yarın çok geç olacak.

****
Son pişmanlık işe yaramaz. Bir gün sütü bile ithal edecek duruma düşersek 'sıkıntı yok üretici abartıyor' diyen yetkililere hesap sorarsınız.

****
Üreticiyi desteklemek devlet politikası haline gelmeli.

****
Yoksa daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya geleceğiz..

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.