Üzmez: Gelişimi geciktiriyor

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, "Kuraklık ve çölleşme ülkelerin gelişimini geciktiriyor. Tarımın garantisi ormanlardır. Toprağın korunması için bütün kurumlar el ele vermeli. Toprak en değerli tabi kaynaktır. Savaşların bütün nedeni topraktır" dedi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğiyle Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen 2. Uluslararası Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu başladı. Hilton Garden Inn'de gerçekleştirilen sempozyumun açılışına Vali Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman Sarı, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı'nın yanı sıra çok sayıda bürokrat, bilim insanı, sektör temsilcisi ve mühendis katıldı. Sempozyumda Türkiye'deki çölleşme ve kuraklığın sebepleri, göstergeleri, tesirleri, çölleşme ile mücadele usulleri, çölleşmenin kuraklık ve iklim değişikliği ile karşılıklı etkileşimlerini içeren güncel araştırma ve uygulama sonuçları kurumsal bir çerçeve içinde ele alındı.

TOPRAKLAR DENİZE DÖKÜLMESİN

Toplantının açılışında konuşan AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, "Afrikalılar, 'Dünya bize çocukların emanetidir' der. Biz de bu emanetlere sahip çıkmalıyız. Dünyayı miras olarak görüp hovardalık yapmak gibi bir lüksümüz yok. Yeşile, toprağa daha çok önem vermeliyiz. Ağaç dikimi noktasında Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk'a huzurlarınızda teşekkür ediyorum" dedi. Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez de, "Tarımın garantisi ormanlardır. Toprağın korunması için bütün kurumlar el ele vermeli. Kuraklık ve çölleşme ülkelerin gelişimini geciktiriyor. 175 yıldır müdürlüğümüz hizmet veriyor. Toprak en değerli tabi kaynaktır. Savaşların bütün nedeni topraktır. Ülkemizde toprakların denize dökülmemesi ve suların sele dönüşmemesi için çalışmalıyız. Türkiye ağaç dikiminde hızla ilerliyor. İyi örnekler yaygınlaştırılmalı" şeklinde konuştu.

DOĞAL KAYNAKLARINI KORUMALIYIZ

ÇEM Müdürü Hanifi Avcı da, çölleşmenin uzun bir süreç olduğunu belirterek, "Ülke olarak toprağı değil, bitkiyi sulamalıyız. Köyden şehre hızlı bir göç var. Kırsalda bir çok sıkıntı var. Şehirlerdeki refahı kırsala da taşımalıyız. Göçlerin önüne geçmeliyiz. Dünyadaki büyük göçlerin nedenlerinden biri de kuraklık. Kuraklık nedeniyle araziler terk ediliyor" şeklinde konuştu. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman Sarı da, "Alanda yapılan çalışmaların tamamı gıda güvenliği için. Sürdürülebilir bir tarım için doğal kaynakları korumalıyız. İşimiz zor. Gıda güvenliği tehlikede. 1960'lı yıllarda 3 milyar olan dünya nüfusu 7 milyarı buldu. Nüfus artışına bağlı olarak üretim de yüzde 100 artmalı. Şehirleşme hızla artıyor. Şehirleşen nüfus tüketici oluyor. Üretimden uzaklaşıyor. 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 75'i şehirlerde yaşayacak. Şimdi nüfusun yarısı kırsalda. Kuraklık ve çölleşmeye karşı daha çok çalışmalıyız" sözlerini kullandı. Açılış konuşmalarının ardından plaket töreni düzenlendi. Sempozyum oturumlarla devam etti. Sempozyum bugün ve yarın da devam edecek.

KERİM ATICI merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri