Üniversitelerde kontenjanlar, bu yıl yüzde 18 oranında azalarak 837 bin 884 oldu. Özellikle hukukta birçok devlet üniversitesinde kontenjanlar yaklaşık yüzde 40 indi. Uzmanlar, adayların yerleşme şanslarının azalacağını belirtti. Bu duruma adaylar tepki gösterdi.
YERLEŞME ŞANSI AZALDI
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu yayımladı.
ÖSYM’den yapılan duyuruda, kılavuzun ön bilgilendirme amaçlı paylaşıldığına dikkat çekilerek, “Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM’nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2025-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir” denildi.
ÖSYM takvimine göre üniversite tercihleri iki gün önce başladı, 13 Ağustos’ta sona erecek.
Okul birincileri için 18 bin 480; şehit, gaziye 4 bin 45, depremzedelere 9 bin 141, 34 yaş üstü kadınlara 11 bin 678 olmak üzere toplam kontenjan 837 bin 884. Geçen yıl 1 milyon 21 bindi. Bu yıl yüzde 18 oranla 184 bin kontenjan azaldı. Hem lisans hem de ön lisanstaki bu büyük eksilmeler yerleşme şanslarını azaltacak.
EN ÇOK HUKUK FAKÜLTESİNDE
Hukukta geçen yıl 14 bin 801 olan kontenjan sayısı 10 bin 370’e indi. Bazı üniversitelerin hukuk fakültesi kontenjanları yarı yarıya azaldı. Örneğin İstanbul Üniversitesi’nde 500’den 250’ye, Ankara Üniversitesi’nde 500’den 200’e düştü. Akdeniz Üniversitesi’nde 200’den 100’e, Anadolu Üniversitesi’nde 300’den 200’e indi. Selçuk Üniversitesi'nde 250 olan kontenjan 100 oldu.
Öte yandan tıp fakültesi kontenjanı çok az artarken, hemşirelik ve diş hekimliği kontenjanları önemli oranda düşürüldü.
Adayların kontenjanları düşen bölümlere yerleşme olasılığı azaldı. Hukuk fakültesinden daha önce 125 bin olan başarı sırası sınırlaması bu yıl 100 bin olarak belirlendi.
EĞİTİMCİLER VE ADAYLAR TEPKİLİ
Eğitim uzmanı Abbas Güçlü, devlette azalan, ancak özel ve vakıf üniversitelerinde düşürülmeyen kontenjanlar nedeniyle tepki gösterdi: Güçlü, "İlle de Ankara, İstanbul Hukuk deyip mezuna kalan bir öğrencinin şu saatten sonra kime, hangi kuruma güveni kalır? Azalan kontenjanlar neden sadece devlet üniversitelerinde? Niye artırılmıştı, neden azaltılıyor? Neden şimdi? YÖK ve ÖSYM’ni bu ben yaptım dayatması artık son bulmalı" ifadelerini kullandı.
Adaylar yüksek oranda azaltılan kontenjanlar nedeniyle mağduriyet yaşayacaklarını belirtti.
Öte yandan adayların 24 tercih hakkı bulunuyor.