Üngan: Kabe Şeyh Mescidi Restore Edilmese Yıkılacaktı

Vakıflar Erzurum Bölge Müdürü Kenan Üngan, Yakutiye ilçesindeki Kabe Şeyh Mescidi'nin yıkılıp aslına uygun olarak yapılmasıyla ilgili olarak, "Topraktan yapılmış mecsit duvarlarında açılma vardı. Yıkıldı, aslına uygun olarak yeniden...

Vakıflar Erzurum Bölge Müdürü Kenan Üngan, Yakutiye ilçesindeki Kabe Şeyh Mescidi'nin yıkılıp aslına uygun olarak yapılmasıyla ilgili olarak, "Topraktan yapılmış mecsit duvarlarında açılma vardı. Yıkıldı, aslına uygun olarak yeniden yapılacak." dedi.

Gürcükapı semtindeki Kabe Şeyhi Mescidi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, aslına uygun olarak yeniden yapılması amacıyla yüklenici firmaca yıktırıldı. Yıkılan mescidin, tarihi özelliğinin bulunmadığını belirten Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ungan, "Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 'kültür varlığı özelliği' taşımadığına dair karar doğrultusunda söz konusu mescidin restorasyon amaçlı olarak yıkımı gerçekleştirildi." diye konuştu.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak yıkılmaya yüz tutmuş eserlerin restorasyonu ve gelecek nesillere aktarılmasına önem verdiklerini ifade etti. Erzurum İl Müftülüğü'nün talebi doğrultusunda söz konusu yıkım ve restorasyon çalışmasının başlatıldığına değinen Üngan, "Müftülüğün mescitteki hasarı tarafımıza bildirmesi üzerine restorasyon programına aldık. Ardından, Anıtlar Kurulu'ndan Kabe Şeyhi Mescidi'yle ilgili koruma kurulu kararını aldık. Kabe Şeyh mescidi moloz taş ve toprak harçla yapıldığını için duvarlarında açılmalar vardı. Dolayısıyla bu mescidimiz ciddi bir yıkım tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Projesi hazırlanan mescidin 9 Haziran'da ihalesi, 30 Haziranda da yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı. Mescit, hazırlanan projeye göre duvarları yine moloz taştan yapılacak. Ahşap hatıllarla duvarlar desteklenecek. Orijinal sadık kalınarak diğer müştemilatları da yeniden yapılacak. Mescit restorasyon çalışmaları gelecek yıl içerisinde tamamlanarak yeniden hizmete açılacak." diye konuştu.

Ungan ayrıca Ayazpaşa Cami restorasyon çalışmalarının da planlandığı şekilde devam ettiğini ve gelecek yıl da bu caminin ibadete yeniden açılacağını sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri