Türkiye yılda 30 bin elektrikli kamyon üretecek! Bu şehirde dev fabrika kuruldu

Türkiye'nin üretim kapasitesi her alanda gün geçtikçe artıyor. Elektrikli kamyon fabrikası resmen kuruldu ve yılda 30 bin adet üretim kapasitesi için hazırlıklar devam ediyor.

Türkiye’de elektrikli ağır ticari araç üretimi için önemli bir yatırım hayata geçirildi. SANY ve FMT Türkiye iş birliğiyle Ankara’da kurulan üretim tesisinde ilk etapta yıllık 2 bin araç üretilecek. Uzun vadede ise kapasitenin yıllık 30 bin elektrikli kamyona çıkarılması hedefleniyor. 500 milyon dolarlık yatırım sayesinde kapasitenin artırılması hedefleniyor.

ANKARA’DA 26 BİN METREKARELİK FABRİKA KURULDU

Projenin üretim merkezi, Ankara ASO 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 26 bin metrekare kapalı alana sahip tesis olarak faaliyet gösterecek. Tesiste araç montajının yanı sıra kalite kontrol, teknik testler, yedek parça ve servis hizmetleri de yürütülecek. İlk aşamada 50 milyon dolarlık yatırımla kurulan tesisin 2 bin araçlık üretim kapasitesine ulaştığı belirtildi.

HEDEF 500 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Şirketin 5 yıllık planında yatırımın büyütülmesi de bulunuyor. Bu kapsamda toplam 500 milyon dolarlık yatırımla üretim alanının 1 milyon metrekareye çıkarılması ve yıllık kapasitenin 30 bin araca yükseltilmesi planlanıyor. Üretilecek araçlarla Türkiye’nin yanı sıra Avrupa pazarına da ulaşılması hedefleniyor.

TEK ŞARJLA 550 KİLOMETREYE KADAR MENZİL

Elektrikli kamyonlar, şerit takip, kör nokta uyarısı ve acil durum fren sistemi gibi güvenlik teknolojileriyle donatılıyor. Araçlarda ayrıca alkollü araç kullanımını önlemeye yönelik alkolmetre entegrasyonu bulunuyor. 636 kWh batarya kapasitesine sahip kamyonların tek şarjla 450 ila 550 kilometre arasında menzil sunabildiği belirtiliyor. Elektrikli modellerin dizel araçlara kıyasla yüzde 70-80 oranında enerji/yakıt tasarrufu sağlaması bekleniyor. Şirket, Türkiye genelinde 14 farklı noktada bayi ağı oluşturarak satış ve satış sonrası hizmetlerini de yaygınlaştırmayı planlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri