Tsk’nın Atları Acemi Eğitimlerini Gemlik'te Tamamlıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin atlarına acemi eğitimi Bursa Gemlik At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı’nda veriliyor. Tören, topçeker, at terbiyesi, atlı dayanıklılık, engel atlama ve yarışmalarda kullanılan atlar, 4 yaşına kadar insana...

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin atlarına acemi eğitimi Bursa Gemlik At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı’nda veriliyor. Tören, topçeker, at terbiyesi, atlı dayanıklılık, engel atlama ve yarışmalarda kullanılan atlar, 4 yaşına kadar insana alıştırma, itaat, başlangıç, tay geliştirme ve tay temel eğitimlerine tabi tutuluyor. Ardından da Kara Kuvvetleri Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığına sevk ediliyor.

TSK’nın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı gibi törenlerde kullandığı Gemlik ve Freziyen Irkı atları, Bursa’nın Gemlik ilçesinde bulunan Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığında yetiştiriliyor. Modern tesiste özenle eğitilen atlar, 4 yıl boyunca insana alıştırma, itaat, başlangıç, tay geliştirme ve tay temel eğitimlerini alıyor. Genç oldukları için sadece deneyimli bakıcıların binebildiği atların günde iki kez 45 dakikalık tımarı, 45 günde bir kayar ve nal çakımları yapılıyor.

GEMLİK IRKI ATIN PATENTİ ALINDI

At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanı Binbaşı Kadir Çelik, 2001 yılından itibaren Gemlik ırkı atın üretimine başladıklarını vurgularken, 2002 yılında da Türk Patent Enstitüsü’nden Coğrafik İşaret Belgesini alarak, bu üretimini tescillediklerini söyledi. Bu güne kadar Gemlik ırkı 180 at ürettiklerini ifade eden Çelik, Gemlik ırkının törenler ve sporda, Freziyen ırkının da törenler ve topçeker olarak yetiştirildiğini ifade etti.

Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nde atın üretilmesinden doğumuna, yetiştirilmesi ve eğitimine kadar olan süreci at ve atçılık kültürü çerçevesinde yapan tek kurum olduklarını vurgulayan At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanı Binbaşı Kadir Çelik, şunları kaydetti: "Atın üretilmesinden doğumu, yetiştirilmesi ve eğitimini at ve atçılık kültürü çerçevesinde yapan, bir spor atını hem yetiştiren hem de eğitimini veren tek kurumdur. At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı TSK’nın nitelikli engel atlama, at terbiyesi, 3 günlük yarışma, atlı dayanıklılık ve tören atlarını üretmektedir. 4 yıllık eğitimlerini tamamlayan atlar Kara Kuvvetleri Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığına sevk ediliyor." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri