Toprak analizi geliri ve verimi artırdı

Ereğli İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, gübre fiyatlarının çok fazla arttığı ve toprakların giderek kirlendiği bu dönemde toprak tahlilinin önemli olduğunu bildirdi.

Özgüven, yaptığı yazılı açıklamada, toprak analizlerinin mutlaka yaptırılması gerektiğini belirtti. 
Toprak için doğru gübrenin gözle değil, toprak analizi ile belirlendiğine dikkat çeken Özgüven, ''Toprak analizi yaptırılmasının ve analize bağlı olarak ürün ekiminde tercihlerin belirlenmesi verimi ve geliri arttırmaktadır. Bu yüzden toprak tahlilinin önemi, belirli dönemlerde Müdürlüğümüzün teknik elemanlarınca köylerimiz gezilerek anlatılmaktadır'' dedi. 
Bitkisel üretimde daha kaliteli ve bol ürün almak için gübre kullanımının önemli bir faktör olduğunu ifade eden Özgüven, şunları kaydetti: 
''Gübre, bitkinin beslenmesinde, toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulanır. Toprağı beslerken gübreyi toprağa en uygun zamanlarda, bitkinin isteği olan cinsten ve en uygun miktarlarda atmalıyız ki faydalı ve ekonomik olsun. Bilinçsiz yapılan gübrelemede çevre ve yer altı sularının kirliliği artmakta ve sağlığa zararları önemli boyutlara ulaşmaktadır. Fazla gübre fazla ürün anlamını taşımadığı gibi bazen bitkiye zehir etkisi yaparak ürünün azalmasına neden olmaktadır. Bir gübrenin fazla verilmesi, bazı diğer besin maddelerinin bitki tarafından alınmasını engellemekte, ürün miktar ve kalitesini düşürebilmektedir.''  Özgüven, toprak analizi yaptıranlara devletin 2,5 lira destek vereceğini de sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri