TOKİ 500 bin konut projesine başvuran 10 kişiden 8'i bunu yaşayacak!

Türkiye'nin gündeminde olan TOKİ 500 bin konut projesinde çarpıcı bir durum ortaya çıktı. TOKİ'ye başvuran 10 kişiden 8'inin başına bu durumun geleceği öğrenildi.

TOKİ'nin 500 Bin Sosyal Konut Projesi, tüm Türkiye genelinde tarihi bir ilgiyle karşılanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un son açıklamaları ve artan başvuru sayıları, konut sahibi olma ihtimalinin matematiksel olarak oldukça düşük olduğunu ortaya koyuyor.

BAŞVURU SAYISI 3 MİLYONU GEÇTİ, ÇIKMA OLASILIĞI DÜŞÜK

Bakan Murat Kurum, 10 Kasım'da başlayan ve 18 Aralık 2025 tarihine kadar devam edecek olan projenin kısa sürede rekor kırdığını duyurmuştu. Bakanlığın açıkladığı son resmi rakamlara göre, projenin ilk günlerinde dahi 2 milyon 879 bin geçerli başvuru alındı. Başvuru süresinin devam etmesiyle birlikte, güncel olarak başvuru sayısının 3 milyonu aştığı tahmin ediliyor.

MATEMATİKSEL HESAPLAMA: 10 KİŞİDEN 8'İNE EV ÇIKMAYACAK

TOKİ'nin inşa edeceği 500 bin konut ile gelen 3 milyonu aşkın başvuru karşılaştırıldığında, her bir konuta ortalama 6 kişinin talip olduğu görülüyor. Bu oran, her 6 kişiden yalnızca 1'inin kurada hak sahibi olabileceği anlamına geliyor. Daha çarpıcı bir ifadeyle, başvuruların geldiği hız baz alındığında 10 kişiden yaklaşık 8'inin, maalesef kurada ev sahibi olamayacağı tahmin ediliyor. Bu yoğun talep, projenin 81 ilin tamamında ne kadar büyük bir konut ihtiyacına cevap verdiğini gösteriyor.

İLK KONUT TESLİMATLARI 2026’DA BAŞLAYACAK

Bakan Kurum, projenin bitiş tarihi ve teslimatlara ilişkin de bilgi verdi. İlk konut teslimlerinin tahmini olarak 2026 yılında gerçekleştirilebileceğini ve teslimatların başlangıcının öncelikli olarak deprem bölgesinde yapılacağını açıklamıştı.

Ekonomi Haberleri