“Temmuz'da da yağışların devam ettiği bir Konya düşünsenize”

Prof. Dr. Adnan Pınar, Konya'da Haziran ayında eskiden havanın bu kadar çok bulutlu ve yağışlı olmadığını söyleyerek, “Temmuz'da da yağışların devam ettiğini bir Konya düşünsenize” dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, Konya'da Haziran ayında eskiden havanın bu kadar çok bulutlu ve yağışlı olmadığını söyleyerek, “Temmuz'da da yağışların devam ettiğini bir Konya düşünsenize” dedi. Göller kuruyor, yer altı suları çekiliyor, mevsimler değişiyor. Türkiye'de yaşanmamış doğa olayları yaşanıyor. Daha önce Merhaba Gazetesi'ne verdiği demeçlerle gündeme gelen NEÜ Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, her fırsatta mevsimlerin eskisi gibi olmayacağını ifade ediyor.

DEĞİŞİK DOĞA OLAYLARI HAYATIMIZIN GERÇEĞİ OLACAK

Aralık ayında kar yağarken şimşek çakıp, gök gürlemesinin nadir görülen bir doğa olayı olduğunu söyleyen Pınar, Haziran ayında da Konya'da havanın kapalı olmasının iklim değişikliğinden kaynaklandığını dile getirdi. Pınar, “Aralık ayında kar yağarken şimşek çakıp, gök gürlemesinin nadir görülen bir doğa olayı olduğunu söylediğimiz için bize kızanlar olmuştu. Bu doğa olayının iklimdeki dengesizlik ve anormalliklerden kaynaklandığını ifade etmiştim. Aralık ayında Konya'da çok yoğun bir kar yağmıştı. Konya'da Aralık ayında şimşek çakarak, gök gürleyerek kar nadir yağmıştı. Bugün yaşanan olay da nadir görülen olaylardan. Hep diyorum, değişik doğa olayları artık hayatımızın gerçeği olacak. Çok şiddetli olmasa da hortumlar yaşandı. Kar yağarken şimşek çaktı. Vaktinde olunmamasına rağmen dolu yağışları oldu” dedi.

ESKİ DÜZENİN DIŞINA ÇIKACAĞIZ

Her fırsatta mevsimlerde büyük bir değişim olacağının altını çizen Pınar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İç Anadolu bölgesinde en geç mayısta biten yağışlar, artık haziran ayında bitecek. Kış ve yaz eksenli iklime doğru gidiyoruz. Muhtemeldir ki ekim ayı Konya'da çok daha sıcak geçecek. Geç başlayan bir yaz ve geç biten bir yaz olacak. İnsan hayatını derinden etkileyen sonuçları olacak bu olayın. Endüstriyel tarım ürünleri riske girecek. Üreticiye ekonomik olarak ciddi zararları olabilir. İnsanın atmosfere uzun süredir yani 50-60 yıldır verdiği zarar ortada. Havamız kirlendi. Eski düzenin dışına çıkacağız. 1 yıl içerisinde kış ve yaz çok belirgin ve eskiye göre daha uzun olacak. İlkbahar ve sonbahar kısalacak.”

TEMMUZ'DA DA YAĞIŞLARIN DEVAM ETTİĞİNİ DÜŞÜNSENİZE

Haziran aylarında Konya'da havanın kapalı ve yağışlı olmadığını hatırlatan Pınar, son olarak şunları söyledi: “Konya'da haziran ayında hava serin olurdu ancak özellikle akşam böyle serin olmazdı. Çok bulutlu ve yağışlı bir haziran olmazdı. Geceleri hava sıcaklığı epeyi düşüyor. Kış döneminde örtündüklerimiz ile uyuyoruz. Temmuz'a giriyoruz. Temmuz'da da yağışların devam ettiğini bir Konya düşünsenize? Karasal iklim bölgesi için alışılmamış olaylar.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri