Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü Ali Karaca, yapılan çalışma sonrası miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesinin engelleneceğini, tarımsal üretim alanlarının bütünlüğünün sağlanacağını söyledi.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi tarafından düzenlenen ‘Organik Üretiyor, Organik Tüketiyorum’ konulu panel gerçekleşti. Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü Ali Karaca, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan, çok sayıda ziraat mühendisi ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programın açış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan, Konya’da 5 yıla yakın bir süredir organik tarımla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Amaçlarının kalitesi ve kazancı yüksek ürünler üretmek olduğunu dile getiren Alparslan, “Üretmeyi ve üretmekle beraber nasıl tüketilmesi gerektiğinin bilincini vatandaşa aşılamalıyız” dedi. Konya’da 80 tane köyde organik tarım çalışmalarının yapıldığını kaydeden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz ise, iki ay önce Seydişehir’in Yaylacık köyünde Organik Çilek Projesi’nin Türkiye’de ilk 25 proje arasına girdiğini ve Brezilya’da Türkiye’yi temsil ettiğini ifade etti. Kaçmaz, İl Özel İdaresi olarak 2 milyon 200 bin TL’lik bir bütçeyi organik tarıma ayırdıklarını kaydetti. KOP Bölge Kalkınma İdaresi olarak organik tarıma her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu’da, “Şu an da 80 tane köye ulaşıldı. Bunun daha da yaygınlaşması için KOP Bölge Kalkınma İdaresi olarak hazırladığımız eylem planı ile organik tarıma yönelik maddi destekleri sağlayacağız” diye konuştu.
LOGOSUZ ÜRÜN KALMASIN
Organik tarımın bir sistem ve mevzuatla yapılan bir uygulama olduğunu dile getiren Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü Ali Karaca ise, organik ürünlerde mutlaka logonun olması gerektiğini söyledi. Uygulamanın başarılı olması için logonun dikkate alınması gerektiğini vurgu yapan Karaca, “Organik Tarım Logosu’nun her ürüne yerleştirilerek insanların kafasına kazınması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Organik meyve ve sebze üretiminde maddi desteklerin miktarının arttığını belirten Karaca, dekar başı 35 TL destek verdiklerini ifade etti. Bu yıl çiftçiye ödenmesi gereken 7 milyar 180 milyon TL’nin 6 milyar 185 milyon TL’sinin ödendiğini aktaran Karaca, “Artık tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçiyoruz. Bakanlığımızın bu noktada ciddi çalışmaları var. Kanun hazırlandığı zaman artık miras yoluyla tarım arazileri bölünmeyecek. Üretim alanları bir bütün olarak kalacak” diye konuştu. Konuşmalar sonrası panele geçildi. Panelistler Nuriye Erdi, Şerife Özdemir Tavlan, Elif Ayla, Filiz Akgöz ve Bülent Akgöz, katılımcıları bilgilendirdi.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ