Sütte yanlış hesap!

Ulusal Süt Konseyi'nin sahanın gerçeklerinden uzak olduğunu, maliyet hesaplamasını yanlış yaptığını dile getiren Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız, “Konsey, birkaç gün önce toplandı, yeni fiyat açıklayamadı. Sanayicinin de üreticinin de aklı karışık” dedi 

Hayvancılık sektöründeki çıkmaz devam ediyor. Süt üreticisi, ağır girdi maliyeti altında eziliyor. Kazanan üreticiler değil, marketler oluyor. Birçok üretici, para kazanamadığından dert yakınarak, hayvanlarını kesime gönderiyor. 

GERÇEKLERDEN UZAK KARARLAR

Ulusal Süt Konseyi de sahanın gerçekliğinden uzak bir şekilde karar almayı sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen toplantıda çiğ sütte fiyat artışı beklenirken, fiyatın maliyetin çok altında sabit tutulması, süt üreticisinin tepkisine neden oldu. 

4 GÜN ÖNCEKİ TOPLANTIDA YENİ FİYAT AÇIKLANMADI

Ulusal Süt Konseyi (USK) 4 gün önce bir toplantı gerçekleştirdi. Üretici, bu toplantıda çiğ sütte taban fiyatı açıklaması beklerken, süt fiyatlarında bir değişime gidilmedi. En son 14 Ekim'de toplanan Konsey, çiğ süt tavsiye fiyatını litre başına 8,50 TL olarak açıklamıştı. Ancak, damızlık ineklerin kesimleri nedeniyle süt krizi yaşanırken serbest piyasada fiyatlar 11 TL'ye kadar çıkmıştı. Üretici, uzun bir aradan sonra fiyat artışı beklerken, fiyatta bir değişiklik olmadı. Marketlerde ise süt ve süt ürünleri fiyatı düzenli olarak artmaya devam ediyor. 

SANAYİCİ VE ÜRETİCİDE BELİRSİZLİK BAŞLADI

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, sektörün bu hale gelmesinde konseyin parmağının, Ulusal Süt Konseyi'nin sahanın gerçeklerinden uzak olduğunu söyledi. Kısa süre önce yapılan toplantıda konsey tarafından yeni bir fiyatın açıklanamadığına dikkat çeken Yıldız, “2022 yılının ekim ayında 8,50 olarak belirlenmişti. Piyasa, belirlenen fiyatın üzerinden oluşuyordu. Konsey, birkaç gün önce toplandı, fiyat açıklayamadı. Sanayici ve üreticide belirsizlik başladı” dedi. 

‘ÜRETİCİ ÇOK KAZANIYOR’ ALGISI ÜRETİLİYOR

 “Konsey artık süt toplamasın” diyen DSYB Başkanı Edip Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konsey, kendi geleceğini belirlesin. Yeni fiyat açıklamadılar. Üreticinin aklı karışınca, fiyat revizesi yapmaya çalışıyorlar. Reel fiyata yönelik bir fiyat açıklanmayacaksa, hiç açıklama yapmasınlar. Ulusal Süt Konseyi, maliyet hesaplaması yapmış 9,50 TL demiş. Çiğ süt fiyatı 8,50 TL. Konseyin bu maliyet hesaplaması doğru ve gerçekçi değil. Üreticinin maliyeti en az 12 lira. Gerçekten insanların kafası karışık. Bakın süt fiyatı denince akla sadece çiğ süt geliyor. Oysa tüketiciyle buluşan süt ürünlerindeki fiyatlara da bakmak gerekir. Markette süt ve süt ürün fiyatları yüksek. Bu konuya da bir çözüm bulunmalı. Üretici çok kazanıyor gibi bir algı üretiliyor. Üreticinin aklı karışık.”   

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (20)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri