Süper Lig'de haksız rekabet

Türkiye Süper Ligi'nde 2025-2026 sezonu transfer dönemi, maddi açıdan oldukça yüksek rakamlarla başladı. Özellikle Fenerbahçe ile Galatasaray arasında transfer bütçeleri bakımından kıyasıya bir rekabet yaşanıyor.

Anadolu kulüpleri ve hatta Süper Lig’de şampiyonluk yaşamış Beşiktaş, Trabzonspor ve Başakşehir, bu haksız rekabet karşısında nasıl mücadele edeceklerini kara kara düşünüyor. Anadolu kulüplerinin toplam bonservis harcaması, Fenerbahçe ile Galatasaray’ın transferlere ayırdığı bütçenin tam 15 kat altında kalıyor. Süper Lig’de şampiyonluk yaşamış Beşiktaş, Trabzonspor ve Başakşehir’in toplam transfer maliyeti ise Fenerbahçe ile Galatasaray’ın harcadığı rakamların yaklaşık üç buçuk kat daha azına denk geliyor.

ANADOLU'DA BONSERVİS ŞAMPİYONU SAMSUNSPOR

Anadolu’da en çok bonservis harcaması yapan takım Samsunspor oldu. UEFA Play-Off elemelerinde Yunanistan ekibine elenen Karadeniz temsilcisi, Avrupa’ya uygun bir kadro kurma hedefiyle toplamda 8 milyon Euro’yu kasasından çıkardı. Yoluna Konferans Ligi’nde devam edecek olan kırmızı-beyazlı ekip, transfer döneminin bitimine sayılı günler kala yapacağı takviyelerle diğer Anadolu kulüpleriyle arasındaki farkı açıp açmayacağı merak konusu. Samsunspor’un ardından en çok bonservis bedeli ödeyen takım 3 milyon Euro ile Göztepe oldu. Sarı-kırmızılı ekibin en yakın takipçisi ise 2 milyon Euro harcayan Karadeniz temsilcisi Rizespor. Anadolu kulüplerinde diğer bonservis harcamaları ise şu şekilde sıralandı: Antalyaspor ve Gaziantep FK 1 milyon Euro, Konyaspor, Kasımpaşa ve Gençlerbirliği 500 bin Euro, ligin yeni ekiplerinden Kocaelispor ise 100 bin Euro. Eyüpspor, Fatih Karagümrük, Kayserispor ve Alanyaspor ise bonservis bedeli ödemeden transferlerini tamamladı. Toplamda 13 Anadolu kulübünün kasasından çıkan bonservis bedeli 8 milyon 600 bin Euro’da kaldı.

CİDDİ HARCAMALAR VAR AVRUPA'DA BAŞARI YOK

Fenerbahçe ve Galatasaray dışında, Süper Lig’de geçmişte şampiyonluk yaşamış kulüpler arasında en fazla harcama yapan takım Beşiktaş oldu. Siyah-beyazlı İstanbul ekibi, UEFA arenasında yer alabilmek için kadrosunu güçlendirme yoluna gitti ve kasasından toplam 38 milyon Euro çıkardı. Ancak Beşiktaş, bu yüksek maliyete rağmen hem UEFA ön elemelerine hem de UEFA Konferans Ligi’ne veda etti. Geçtiğimiz sezon sancılı bir süreçten geçen Trabzonspor ise bu yıl için tam 24 milyon Euro harcadı. Bordo-mavili ekibin ardından, UEFA Konferans Ligi için kadro kuran ancak yoluna devam edemeyen İstanbul Başakşehir geldi. Turuncu-lacivertli ekip 10 milyon Euro’luk harcamasıyla Süper Lig’de kasasından en fazla para çıkaran beşinci kulüp konumuna yükseldi.

İKİ KULÜBÜN TOPLAM KASASINDAN 235 MİLYON EURO ÇIKTI

Transfer dönemine hızlı giriş yapan kulüpler arasında en fazla harcamayı Galatasaray yaptı. Sarı-kırmızılı ekip, kasasından 148 milyon Euro çıkarırken, 87 milyon Euro ile ikinci sırada Fenerbahçe yer aldı. Bu rakamların toplamı dahi Süper Lig’deki diğer takımların harcamalarının çok üzerinde olması, ligdeki haksız rekabeti gözler önüne seriyor. İki kulüp arasındaki mali güç farkı, kadro değerlerine de yansırken, aradaki uçurum diğer takımların zirve hayallerini neredeyse imkânsız hale getiriyor. Sezon sonunda zirve yarışının yapılan harcamalara göre nasıl şekilleneceği, Anadolu kulüplerinden ya da diğer takımlardan sürpriz yapabilecek bir ekibin çıkıp çıkmayacağı ise merak konusu.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Spor Haberleri