Sınav ekonomik sebeple öne alındı

YKS sınav tarihinin değiştirilmesinin altında yatan gerçek sebebin iktidarın turizm gelirini artırması olduğunu söyleyen Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Erdal Demiryakan, “Ekonomik öncelikler, öğrenci ve insan sağlığına tercih edildi” dedi.

 

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS), tarih olarak yap boz tahtasına çevrildi. İktidar, sınav tarihi ile ilgili çok kısa süre içinde farklı farklı karar alarak, yine herkesi şaşırttı. Koronavirüs endişesi gerekçesiyle 25-26 Temmuz tarihlerinde yapılmasına karar verilen YKS'nin 27-28 Haziran’a çekildiği önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Sınav tarihinin Temmuz ayından 27-28 Haziran'a çekilmesi öğrencileri tedirgin etti. Aileler ve siyasiler de duruma tepki gösterdi. Milyonlarca genç, sitemini dile getirdiği tweetler atarak, sesini duyurmaya çalıştı.  Alınan karar sonrası, “iktidar 2 milyon gencin tweetini görmedi, duymadı” sesleri yükseldi. Yükselen tepkiler üzerine aynı gece Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)'ten yapılan açıklamada lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanının sadece bu yıl geçerli olmak üzere 170'e çekildiği, öte yandan sınav süresinin de 30 dakika uzatıldığı söylendi. YÖK'ün aldığı bu karar, aşırı tepkiyi yumuşatma hamlesi olarak algılandı. 

SİYASİ İKTİDARIN ÖNCELİĞİ EKONOMİ OLDU!

Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Erdal Demiryakan, “25-26 Temmuz 2020 tarihine ertelenen YKS’nin 27-28 Haziran’a alınmasını; ayrıca salgın tamamen ortadan kalktıktan sonra yapılması gereken LGS’nin 20 Haziran tarihinde yapılmasına karar verilmesini anlamamız ve kabul etmemiz mümkün değildir. Sınav tarihlerinin, öğrencilerin üstün yararı ve aynı zamanda da öğrenciler, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığı gözetilerek planlanması gerekirdi. Ancak, siyasi iktidarın öncelikleri ile eğitimcilerin, öğrencilerin ve velilerin önceliklerinin aynı olmadığı görülmektedir. Sınavların Haziran ayı içerisinde yapılması kararının alınması, siyasi iktidarın insan ekonomik öncelikleri insan sağlığına tercih ettiğini bir kez daha göstermiştir. Bu kararın, yaşanan ekonomik krizin etkilerinin emekçiler açısından hafifletilmesine katkısının olmayacağının bilinmesi gerekir” dedi.

ALINAN KARAR ÖĞRENCİLERDEN YANA OLMADI

“Krizle ilgili gerçekçi adımlar atmak yerine, kısa vadede turizm gelirlerinin artması için sınavları öne almak siyasi iktidarın tercihlerini bir kez daha ortaya koymaktadır” diyen Demiryakan, daha sonra şunları kaydetti: “Yapılan tercih ve alınan karar öğrencilerimizin eğitim hakkı ve geleceğinden yana değildir. Yapılan tercih öğrencilerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığından yana değildir. Yapılan tercih uzaktan eğitime erişimi olmayan yoksul öğrencilerden yana değildir. Yapılan tercih sınav kaygısı yaşayan öğrencilerimizden yana değildir. Yapılan tercih eğitim aracılığıyla yaşamını belirlemeye çalışan öğrencilerimizden yana değildir. Yapılan tercih çocukların iyi bir geleceği olması için çırpınan velilerimizden yana değildir. Meselenin sadece bir takvim meselesi olmadığının görülmesi gerekmektedir. Yapılması gereken, sınavların içerik, biçim, uygulama şekli dahil olmak üzere yeniden değerlendirilmesidir. Uzaktan eğitime erişimi olmayan öğrencilerin yaşayacağı mağduriyeti giderecek şekilde sistem yeniden kurgulanmak durumundadır. Var olan durumda yapılacak sınavlara tüm öğrenciler eşit koşullarda hazırlanmadığı için, bu sınavlar yoksul öğrenciler açısından olumsuz sonuçlar üretecektir. Standartlaşmış ve merkezileşmiş sınavların yarattığı eşitsizlikleri yok sayarak kararlar alınmamalıdır.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri