30 Mart Yerel Seçimleri'ne 27 parti katıldı. Bu partilerin yarısından fazlası birçok il ve ilçede belediye başkanı adayı bile çıkaramadı. Yaklaşık 52 milyon seçmenin yüzde 87.77'si sandık başına giderken sadece 11 parti kaydeğer bir oy aldı. Bu 11 parti arasından ise büyükşehir belediyesini kazanan AKP (18), CHP (6), MHP (3) ve BDP (2) şeklinde sıralandı. İl belediyelerini kazanan partilerde değişmeyerek şöyle sıralandı: AKP (48), CHP (14), MHP (8), BDP (11).” İlçe belediyelerinde de bu 4 parti ağırlıklı olarak seçimlerde üstünlüğü sağladı. Türkiye’nin yakın tarihinde önemli oy alan birçok parti ise çoğu il ve ilçelerde belediye başkanı adayı çıkaramadı. Genel seçimlerde daha iddialı bu partiler 30 Mart yerel seçimlerde varlık gösteremedi. Partilerin aldıkları oy sayısına bakıldığında birçok parti tabela partisi olarak seçimleri tamamladı. Türkiye’nin köklü partileri de bu yerel seçimlerde ilçe belediyelerini de alamadığı gözlendi. Seçim sürecinde en aktif çalışan parti olan Saadet Partisi ise 8 ilçe kazandı ve 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri'ne göre oy oranını artırdı.
ANAP TARİH OLDU, DP DİRENİYOR
Türk siyaset tarihine damgasını vuran Anavatan Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti ise bu seçimlerde hiçbir varlık gösteremedi. Anavatan Partisi ise 30 Mart seçimlerine bile giremedi. Anavatan Partisi (ANAP) ilk kez 1983 yılında girdiği siyasi sahnede sahip olduğu oy sayısı 7 milyon 833 bin 148 iken, son kez boy gösterdiği 2002 seçimlerinde oy sayısında 6 milyon 216 bin 683 düşüş yaşadı. Anavatan Partisi, 2007 yılında Demokrat Parti ile birleşme kararı aldı. Bu birleşme iki partiye de yaramadı. Hem Anavatan hem Demokrat Parti son seçimlerle birlikte Türk siyasi hayatında tarihe karıştı. Demokrat Parti ise 7 ilçe belediyesini kazandı.
ECEVİT'İN DSP'Sİ MAZİYİ ARIYOR
Bir zamanlar “umudumuz Karaoğlan” sloganıyla Bülent Ecevit'in başkanlığıyla yola çıkan ve 1999 yılındaki seçimlerden birinci parti olarak çıkan Demokratik Sol Parti de ANAP ve DP ile aynı sonu yaşadı. DSP birçok il ve ilçede aday bile çıkaramazken, aldığı oy oranıyla da büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. DSP 30 Mart Yerel Seçimleri'nde binde 3 oy olarak, tabela partisi olma yolunda ilerliyor. DSP, 11 Ocak 1999'da bir azınlık hükümeti kurdu ve aynı yıl yapılan genel seçimlerde 6 milyon 919 bin 670 oy aldı. 2002 seçimlerinde ise 6 milyon 535 bin 661 oy kaybederek, 384 bin 9 oya sahip oldu. 2011 seçimlerinde 108 bin 89 oy ile rekor düşüş yaşadı. DSP, 30 Mart Seçimleri'nde 3 ilçe belediyesini kazandı.
Büyükşehirlerde ve illerde belediye başkanlığı elde edemeyen bir başka parti de Büyük Birlik Partisi. BBP, 2009'daki yerel seçimlerde merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun memleketi olan Sivas'ı kazanmıştı. BBP, son seçimlerde 5 ilçe kazandı. Seçimlerin en büyük sürprizlerinden birine ise TKP imza attı. TKP tarihinde bir ilki başararak, Tunceli'nin Ovacık ilçesini kazanmayı başardı.
27 SİYASİ PARTİ KATILMIŞTI
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 27 partinin yerel seçimlere katılacağı 31 Mart 2013 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak karara bağlanmıştı. YSK’nin ilan ettiği partiler ise şu şekilde açıklanmıştı: “Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Alternatif Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Hak ve Eşitlik Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Hür Dava Partisi, İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Saadet Partisi, Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi ile Türkiye Komünist Partisi."
MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com