Sanayiciye haksızlık

Erdal Küçükşehir: “3 bin civarında doğrudan çalışanla istihdama katkısına ve markalaşma başarısına rağmen Konya’da plastik sektörünün teşvik alınmamasını anlamak mümkün değildir”


KOMPEN Genel Müdürü Erdal Küçükşehir, yaptığı açıklamada plastik sektörünün durumunu değerlendirdi. “Her ne kadar bizim faaliyet gösterdiğimiz alan sadece kapı ve pencere sistemleri üzerine olsa da Türkiye’de plastik sektörü dendiğinde 6 bin civarında firmanın yüzlerce mamul üreterek oluşturdukları çok geniş bir sektör meydana gelmiştir” Erdal Küçükşehir, plastik sektörünün 2005–2009 yılları arasında Türkiye’de yaptığı yatırımların 2 milyar 500 milyon dolar civarında olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Türkiye’nin plastik hammadde üretiminin talebi karşılamadığına ve bunun büyük bir problem olduğuna dikkat çeken Erdal Küçükşehir, “Zira geçtiğimiz yıl plastik sektörünün 5 milyar dolar civarında hammadde ithal ettiği tahmin edilmektedir. Oysa sektörün hammadde ihracatı 500 milyon dolar civarında gerçekleşmiştir. Bu açıdan bakıldığında sektörün en önemli sorunu dışa bağımlılıktır’’ dedi.
2009 yılı içerisinde toplam kurulu kapasitenin yüzde 27’sinin atıl kaldığının varsayıldığını dile getiren Kompen Genel Müdürü Erdal Küçükşehir, bunda en büyük etkenin bir çok firmanın hala geleneksel mamüller üreterek faaliyet göstermeye çalışması olduğunu söyledi.
Küçükşehir, “Bütün bu olumsuzluklara rağmen plastik sektörünün AB ülkeleri içerisinde kapasite olarak 5’inci sırada olması büyük bir başarıdır. Bununla birlikte PVC kapı ve pencere sistemleri alanında AB üyeleri arasında 2’nci büyük üretim merkezi haline geldi. Sektör dolaylı ürünler dikkate alındığında 2009 yılında 8 milyar 100 milyon dolar ihracat yaptı. Aslında bu büyük bir başarıdır. Krize rağmen ürün çeşitliliğini arttıran sektör, 2009 yılı içerisinde 200’e yakın ülkeye ihracat yapmıştır. Bu açıdan toplamda yüzde 1,4 oranında ihracat düşse de özellikle ambalaj gibi alt kalemlerde artan bir ivme yakalama başarısı gösterilmiştir” diye konuştu.
KONYA’NIN PLASTİK SEKTÖRÜNDE TEŞVİK İHMALİ
Konya’da plastik sektörünün ambalaj, PVC, altyapı ve sulama borularında çok önemli bir yere sahip olduğunu özellikle vurgulayan Erdal Küçükşehir, “Tahminlerime göre sektörümüz direkt olarak 3 bin, dolaylı olarak da 10 bin kişinin üzerinde istihdam sağlıyor. Bu açıdan bakıldığında Konya sanayisinin çok önemli bir kısmını oluşturuyor. Ayrıca sektörde ulusal marka olma başarısını yakalamış bir çok firma çıkmıştır. Gerek yetişmiş işgücü gerekse altyapı olarak plastik sektörünün Konya sanayisi içerisinde önemli bir ağırlığı bulunmaktadır. Tüm bu olumlu verilere rağmen hayata geçirilen Teşvik uygulama kapsamında Konya’da plastik sektörünün alınmamasını anlamak mümkün değildir” dedi.
2010 yılı içerisinde krizin etkilerinin daha da hafifleyeceğini ifade eden Kompen Genel Müdürü Erdal Küçükşehir, değerlendirmelerini şöyle tamamladı: “Plastik sektörü olarak eğer ihracatı büyütebilir ve doğrudan yatırım alabilirsek, sektör olarak 10 milyar dolar ihracat gerçekleştirebiliriz. Ancak bu konuda mutlaka hammadde üretiminde dışa bağımlılıktan kurtulmak adına yeni petrokimya tesisleri kurulmalıdır. Zira ihracatta ülkemize kazandırılan dövizin büyük bir kısmı hammadde ithalinde kullanılmaktadır.”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri