Samanoğlu'nun hayatını kitaplaştırdı

Konyalı yazar Gültekin Samanoğlu’nun hayatı, sanatı ve şiirleri Gazeteci Yazar Ahmet Özdemir tarafından kitaplaştırıldı. Özdemir, “Bu kitabın kültür hayatımızdaki önemli bir boşluğu dolduracağını inanıyoruz” dedi.

Gazeteci Yazar Ahmet Özdemir, “Gültekin Samanoğlu; Hayatı, Sanatı, Şiirleri” adlı kitabında Konya’nın yetiştirdiği nadir isimlerden olan Gültekin Samanoğlu’nun hayatı, şiirleri, kitapları ve milliyetçiliğini ayrıntılı bir şekilde işledi. Ömürünün 40 yılını Basın İlan Kurumu’na adayan Samanoğlu, şiirleri ve şairliğiyle ön plana çıkıyor. Geçmişe bağlı, ancak taklitten uzak, çağdaş ve milli örnekleri sunmaya çalışan Samanoğlu eserlerinde Konya’nın verdiği geleneği koruyor.  Ahmet Özdemir ise Samanoğlu’nu şu şekilde özetliyor: “Sanat eserinin propaganda aracı olmamasını; batının bir kopyasından olmasından çok milli bir karakter taşımasını; eskiyle bütün bağlrı koparıp soysuzlaşmak veya eskiyi körü körüne taklit etmek yerine; eskiden güç alarak yeniliğin oluşturulmasını gerektiğini inanıyordu. Milli değerlere bağlı konularda duygusuz kalmadı. Türk tarihini, Anadolu çoğrafyasını memleketinin ve insanının güzelliklerini, kıvancını, tasasını işledi. Manevi değerlerimiz gibi kültür kaynakları yanında, halk ve divan şiirinden, kültüründen yararlandı. Öte yandan batı şiiri kaynaklarına da kendine özgü yorum ve teknik getirerek şiirlerine zenginlik kattı. Tarih şuuru içinde gelişen, büyüyen kültür duyarlılığı, geleneğe bağlı örnek bir hayat düzeni ve sanata yıkıcı olarak değil, yapıcı olarak duyulan saygı. Büyük sanat denizine bir katre olarak katabilme arzusu.”

AHMET ÖZDEMİR KİMDİR?
Ahmet Özdemir 1948 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu aynı yerde, lise öğrenimini 1966 yılında İzmir Askeri Hava Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. 1969 yılında öğrenciyken gazeteciliğe başladı. Düzeltmenlikten genel yayın müdürlüğüne kadar çeşitli görevlerde çalıştı. (Her Gün, İstiklâl, Hür Ses, Özgür, Ortadoğu) 1989 yılında Basın İlan Kurumu’na geçti. 30 Eylül 2003’de İlân ve Kontrol Hizmetleri Müdürüyken emekli oldu. Çeşitli ödüller kazandı. Çoğunluğu TRT’de olmak üzere “Folklor Penceresi”, “Cönklerden Günümüze Halk Şairlerimiz”, “Cumhuriyetimiz Şiirimiz”, “Geleceğimizi Aydınlatanlar”, “Bir Şiirdir Yaşamak”, “Bir Türküdür Yaşamak”, “Ozanların İzinde”, “Radyo Sanatçıları Halk Konserleri”, “Türkü Sevdalıları” gibi birçok radyo, televizyon programları ve dizilerinin metin yazarlığını yaptı. Oyunları TRT’de yayınlandı. Bazı Osmanlıca kitapları günümüz yazısına ve diline çevirdi. Üç dönem Gazeteciler Vakfı denetçiliğini, dört dönem Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Denetçiliğini yaptı. 2010 Yılında TGC Yönetim Kurulu’na seçildi. Hoca Ahmet Yesevi Vakfı Kurucularından ve Genel Sekreterli görevini yürütüyor. İstanbul ve Bizim Gazete’de köşe yazarlığı ile birlikte, çeşitli gazete, dergi ve internet sitelerinde yazın hayatını sürdürmektedir. Ahmet Özdemir’in iki oğlu ve üç torunu var.
 

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri