Hurma, özellikle Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez bir parçası oluyor. Konya'da Recep, Şaban ve Ramazan aylarının gelmesiyle hurma tüketimi artıyor. Oruç tutan vatandaşlar, Hz. Peygamberin sünnetine uymak için orucunu hurma ile açmak istiyor. Müslümanların Ramazan ayında oruç tutması ve oruçlarını hurma ile açmaları Müslümanlar için hurmanın önemini açıkça belirtiyor.
‘8 YILDIR AİLECEK HİZMET EDİYORUZ’
Bedesten Çarşısı Kadınlar Pazarı karşısında bulunan Aydınlık Kuruyemiş işletme sahibi Ömer Aydınlık, "8 yıldır ailecek burada Konya halkına hizmet vermekteyiz. İşletmemizde hurma, kuruyemiş ve lokum çeşitlerinden satıyoruz" diye konuştu.
‘FİYATLAR NORMAL SEVİYEDE’
Sattığı hurmalar hakkında bilgi veren Aydınlık, “Biz yeni mahsulleri satıyoruz. Ayrıca Medine hurması, Mısır hurması, Ürdün hurması ve Kudüs hurması çeşitlerimiz bulunuyor. Hurmalarımız 100 TL'den başlıyor, 500 TL'ye kadar yükseliyor. İşletmemizde taze hurmalar getirttiğimiz için fiyatlar gayet normal” dedi.
‘VATANDAŞLAR EN ÇOK MEDİNE HURMASINI TERCİH EDİYOR’
Vatandaşların en çok Medine hurmasını tercih ettiğini söyleyen Aydınlık, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Vatandaşlar hurmalarımızı oldukça çok beğeniyor. Elimizdeki hurmalar, taze ve yeni mahsul olduğu için geldiği gibi satılıyor. Böyle olduğu için biz taze alıyoruz. Müşterilerimize de taze bir şekilde sunuyoruz. Vatandaşların en çok tercih ettiği hurma, Medine hurması. Hem içinin dolgulu olması hem de lezzetinin de güzel olmasından kaynaklı vatandaşlar Medine hurmasını tercih ediyor.”
‘GENÇLER HURMA TÜKETMİYOR’
Gençlerin hurma tüketmediğini söyleyen Aydınlık, yaşlıların atıştırmalık olarak tükettiğini söyledi. Aydınlık, “Hurmayı en çok orta yaşlılar ve yaşlılar tercih ediyor. Gençler tercih etmiyor. Gençlerin önünde birçok alternatif yiyecek olduğu için hurmaya sıra gelmiyor. Orta yaşlılar ve yaşlılar eskiden beri çok tercih edildiği için onlar için atıştırmalık gözüyle ve orucu açmak için mübarek bir meyve olarak görülüyor” dedi.
‘MÜBAREK AYLAR DIŞINDA DA HURMA YENİLMELİ’
Hurmanın lezzeti ve dini yönlerindeki öneminin dışında, sağlık açısından da birçok etkisinin olduğuna değinen Aydınlık Kuruyemiş işletme sahibi Ömer Aydınlık, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Şeker hastaları genelde glikoz ve şekerden kaçtıkları için, çay ve kahvenin yanında genellikle hurma tüketmekteler. Konyalıları mübarek üç aylar dışında da hurma yemelerini öneriyorum. Besleyici ve enerji verici, sindirim sistemine faydası, kalp sağlığına etkisi, antioksidan Özellikleri, kemik sağlığı, anemi ile mücadele gibi, rahatsızlıklarla mücadele gibi faydaları olmakla beraber tatlı isteğini de sağlıklı bir şekilde gideriyor."