Filistin ile dayanışma ve İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını kırmak için, 44'ten fazla ülkenin desteğiyle yola çıkan Küresel Sumud Filosu'nda binlerce aktivist bulunuyor. Sumud Filosu, İtalya ve İspanya’nın devlet yetkililerinden ciddi destek görüyor. İtalya ve İspanya'nın devlet yetkilileri, Sumud Gemisi'nde bulunan vatandaşları için teminat açıklamasında bulundu. Aynı desteğin Türkiye’de iktidar yetkililerinden gelmemesi, Türk vatandaşları derinden üzdü.
SUMUD FİLOSU CENOVA VE BARSELONA’DAN GAZZE’YE AÇILDI
Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırmayı ve İsrail’in deniz ablukasını kırmayı amaçlayan ‘Küresel Sumud Filosu’, 7 Eylül Pazar günü İtalya’nın Cenova ve İspanya’nın Barselona limanlarından denize açıldı. İtalya’nın Cenova Limanı’nda ve İspanya’nın Barselona Limanı’nda toplanan 300 tonluk gıda yardımının yüklendiği tekneler, Pazar sabahından itibaren denize açılmaya başladı. Eylemciler, 'Gazze’ye yönelik yasa dışı ablukayı kırmayı' ve 'insani bir koridor açarak Filistin halkına yönelik devam eden soykırımı sona erdirmeyi' amaçladıklarını ifade etti.
DAVUTOĞLUNDAN DEVLETE ÇAĞRI: BUNU BARİ YAPIN
Gemilerin Türkiye'den açılmasına izin verilmediğine bir kez daha dikkat çeken Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, “En azından oradaki insanlarımızın hayatını devlet yetkilileri olarak garanti altına alın, bunu bari yapın” dedi. Davutoğlu, ayrıca şunları belirtti: “Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a çağrımdır! Sumud Filosu’nun Türk limanlarından hareket etmesine izin vermediniz. Bari Sumud Filosu’ndaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hayatlarının ve güvenliklerinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin teminatı altında olduğunu ve onlara gelebilecek her türlü saldırı ve zararın doğrudan Türkiye Cumhuriyeti’ne saldırı olarak değerlendirileceğini, ve derhal gerekli müdahalelerde ve müeyyidelerde bulunacağınızı ilan ediniz. Bu konuda, başta İtalya Başbakanı Meloni olmak üzere Sumud Filosu’nda bulunan vatandaşları için teminat açıklaması yapan liderlerden geri kalmayınız. Soykırımcı Netanyahu, içi boş hamaset sözleriyle yola gelmez. Anlayacağı tek dil, böylesi kararlı ve caydırıcı bir duruştur.”
'ÖKSÜZ BIRAKILDIK'
Saadet Partisi Konya İl Başkanı Mehmet Demirel ise devlet yetkililerine seslenerek, bu organizasyonun siyasal değil, insani bir organizasyon olduğunun altını çizdi. Demirel, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Buradan özür dileyerek devlet büyüklerimize seslenmek istiyorum. Biz burada biraz öksüz bir pozisyonda bırakılmış durumdayız.
Düştüğümüz durum, çok üzücü bir durum. Çünkü İtalya ve İspanya, tüm güçleriyle vatandaşlarının yanında olduklarını belirttiler. Bizim aramızda da şu anda başka partilerden beş milletvekili var ve bu milletvekillerinin dışında da birçok popüler vatandaşımız bulunuyor. Biz de devletimizden, bizim güvenliğimizi sağlamasını ve Gazzeli kardeşlerimize ulaşmamız için azami gayret göstermesini gerçekten arzu ediyoruz. Bu, motivasyon açısından çok büyük bir güç. Ama maalesef şu ana kadar devlet büyüklerimizden ne yazık ki en ufak bir açıklama dahi göremedik. Bu da bizi gerçekten çok ciddi bir şekilde üzdü. Bu organizasyon, siyasi bir organizasyon değil; bu, insani bir organizasyon. Bundan dolayı da devlet büyüklerimizden bir açıklama bekliyoruz. Onların da bizim yanımızda olduğunu, gerçekten Gazze konusunda hassas davranmaları gerektiğini ve bu filoda yer alan tüm ülke vatandaşlarını koruma altına almaları gerektiğini düşünüyorum.”