"Özelleşirsek biteriz"

Pazar yerlerinin özelleşeceğinin gündeme gelmesinin ardından esnaf odaları ve pazarcı esnafı ayağa kalktı. Konya Pazarcılar Odası Başkanı Tahsin Öz, yaptığı açıklamada, "Pazar yerleri özelleşirse esnaf biter" dedi

2,5 aylık dönemde, 5 milyar 709 milyon dolarlık özelleştirme yapıldı. Pazar yerlerinin özelleştirilmesi gündemde. Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülen tasarı yasalaşırsa belediyeler pazar yerlerini özelleştirebilecek. Pazarcılar ise hem tepkili hem de tedirgin. Yer bulma endişesi bir yana kira bedellerinin aşırı artması bekleniyor. Konya'da belediyeye ait ve özelleştirilme riski olan 52 tane pazar yeri bulunuyor.  Özelleştirme halinde esnafın büyük sıkıntı yaşayacağını esnaf odaları başkanları da savunuyor. Konuyla ilgili gazetemize bilgiler veren Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bekir Duvarcı, pazarların şahıs eline geçmesinin esnafı büyük ölçüde etkileyeceğini dile getirdi. Duvarcı, "Belediyenin burada esnafı düşünmesi lazım. Şu anda işletmeler Pazarcılar Odası'nda. Kira karşılığı oda, pazar yerlerini işletiyor. Mevcut durum iyi. Pazar yerlerinin korunmasından yer teminine kadar hiçbir sıkıntı yok. Fakat özelleşirse büyük sıkıntı oluşur. Yönetimin şahsa geçmesi ekonomik olarak esnafı üzer. Esnaf zaten zor durumda. Adamlar günlük kazancını zor kurtarıyor. Hatta kirasını ödemede de zorlanıyor. Belediyelerin esnafı koruması lazım" dedi. Şehir merkezine yakın bir yere taşınan Sosyete Pazarı'nda da benzer durumun olduğunu ifade eden Duvarcı, haksız rekabetin çıkacağını ve birçok esnafın mağdur olma riski ile karşı karşıya kalabileceğini aktardı.

PAZARCI ESNAFI BİTER

Konya Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Tahsin Öz, özelleştirmeye yönelik tasarının yasalaşması halinde pazarcı esnafının tamamen biteceğini söyledi. Öz, "Bizim yakından takip ettiğimiz bir konu. Pazarların özelleşmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Federasyonumuzda çalışma içinde. Federasyon başkanımızda konunu yasalaşmaması için çalışıyor. İnşallah böyle bir şey olmaz" dedi. Pazarların özelleşmesinin esnafı bitireceğini dile getiren Öz, "Pazarları büyük işadamları satın aldığı zaman bizden yüksek miktarda kira geliri isteyecek. İşletmeciler kafasına göre fiyat belirleyecek. Pazarcıların gücü belli zaten nasıl ödeyecekler" diye konuştu.

YETKİLİLER BİZE SAHİP ÇIKSIN

Oda başkanları gibi esnaflarda duruma tepkili. Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Küçük Kumköprü Salı Pazarı esnafları, pazar yerlerinin özelleşmesinin kendilerinin sonu olacağını söyledi. Esnaflar, "Biz şuan anlaşmalı olmasına rağmen kira bedellerini zor ödüyoruz. Pazar yerleri şahıs eline geçerse durum vahim hale gelir. İşletmeyi devralan şahıs bize yüksek kira bedeli sunacak. Biz itiraz ettik mi de işletmeciler 'ister kal, ister kalma' diyecek. Yetkililerin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Şu an günü zor kurtarıyoruz zaten. Yer parası bile bizi zorluyor. Biz uzun yıllar mahallelilere hizmet verdik. Bu hizmetimizin karşılığı bu mu" şeklinde duruma tepki gösterdi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri