Mübârek Günlerde İbâdet Zevki

Nurten Selma Çevikoğlu
İbadetlerin insanın zahir bedeninde fiziksel pek büyük faydaları varken mânevi faydaları üzerine de çok şeyler söylenebilir. İbâdet, mutlak var olan yaratıcıya sunulan şükran demetleridir. Ezelde var olan ezeli nurun, ruhun bedendeki tecellisinin lezzetli yansımalarıdır. İbadetler zevkine erenler için bir nuru kuvvettir ki onunla yıkılmayacak setler yıkılır. İbâdet imanı Rabb’e tanıtır. İnanan için müthiş bir ihtiyaçtır. O ruhu besler, kalbi ısıtır, ameli güzelleştirir, kişiyi salihleştirir. Neticesinde işleri kolaylaştırır. İbâdet ruha derunî mânâlar yükler, hadisleri incelikle yordurur, Hakk’ın divanına durdurur. O, kadiri mutlak ile temasa geçtirir, âlemi ervâhın kapılarını açtırır. İbadetler bizi Hakk’a yaklaştırır. Bazen de melekût âlemine yolculuk ettirir.

İbâdetler; namaz, oruç, hac, zekat farz olanları. Zikru tesbihat, evradı ezkar, sadaka, infak, îsar nâfile boyutu. Her birine ayrı bir tutunmak, Allah(c.c)’ın ipine tutunmak demektir. Sarıl Allah(c.c) aşkına hem de sımsıkı! Ebed zevkine onlarla erilecek. İşte üç aylar mübârek aylar, mübârek günler! Hazırla kendini ayların kutlusu on bir ayın sultanı Ramazan’a. Ramazan geliyor, hazırlık ayları, günleri başladı. Üç ayları Resulullah aleyhissalâtü vesselam ve arkadaşları nasıl geçirmiş şöyle bir bakmak icap ediyor.

Resulullah aleyhissalatü vesellem; Recep Allahu Teâlâ’nın, Şaban benim Ramazan ümmetimin ayıdır, buyuruyorlar. Cenâbı Hakk’ın bizzat benim ayım dediği Recep ayında iki cihanın efendisi ve arkadaşları çokça oruç tutmuşlardır. Çünkü bu ayda oruç tutmak pek faziletlidir ve çok ecri vardır. Birçok kimseler bu ayın tamamını oruçla geçirseler de bazıları buna güç yetirememişlerdir. Büyükler buyuruyorlar ki; bir kimse Recep ayını oruçlu geçirirse Allahu Teâlâ o kimseye şu üç şeyi ikram eder:

1-Geçmiş günahların hepsi bağışlanır.

2-Kalan ömrünü, çirkin ve ayıp sayılan kötü şeyleri işlemekten korur.

3-Kıyamet günü susamaktan emin olur.

Resulullah aleyhissalâtü vesselam bunları söylerken yaşlı, zayıf bir zat ayağa kalkarak ‘Ya Resulallah, ben Recebin hepsini oruç tutmaktan acizim, ne yapayım? diye sorar. Efendimiz de: Recebin ilk, orta ve son gününde oruç tutarsan, Recep ayının bütün günlerinde oruç tutmuş sevabı alırsın. Çünkü bu hasene on katıyla muamele görür, buyurdu. Yine bir hadis kitabın da buyuruluyor ki; Peygamberimiz aleyhisselam bir gün şöyle söyledi ‘Recep mübârek bir aydır. Allah(c.c) o ayda sevapları kat kat yapar. Kim Recep ayında bir gün oruç tutarsa bir sene oruç tutmuş gibi olur. Kim ondan yedi gün oruç tutsa cehennem kapıları ona kapanır. Kim sekiz gün tutsa ona sekiz cennet kapısı açılır. Kim Recep ayından on gün oruç tutsa Allah(c.c) o kişiye ne isterse verir. Kim o aydan on beş gün oruç tutsa gökten bir münâdi(haberci) ona şöyle seslenir: Bütün geçmiş günahların bağışlandı. Haydi, amele tekrar başla. Kim daha fazla tutarsa Allah(c.c) onun ecrini çoğaltır.’

Bunca müjdeden de anlaşıldığı gibi Recep ayında oruç tutmak çok faziletlidir. Gücümüz ne kadar yetiyorsa, günler her ne kadar uzun ve sıcak günler de olsa tutmaya çalışmak gayet kârlı görünüyor. Recep ayında yapılacak her hayırlı işin sevabı Rab katınca fazla fazla verilir. Sadaka vererek fakirleri sevindirmek, hayır hasenâtı artırmak, gönül almak da çok kazançlı ibadetlerdendir. Yanı sıra nafile namazlar kılarak, Kur’an-ı Kerim okumamızı çoğaltarak bu ayda güzel amellerimizi artırma gayretinde olalım inşallah.

İbadeti bol, günahı en az günler diliyorum sizlere. Hayırlı cumalar efendim. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.