Mısırda rekolte arttı, ekim düştü

Konya Ovası'nda mısır, pancar ve havuç hasadı devam ediyor. Pancar ve mısırdaki rekolte artışı üreticiyi sevindirirken, havuç fiyatlarındaki düşüş ise üzdü. Son yağışlarla birlikte ekilen tarlaların tamamı çimlendi

Buğday ve arpa ekiminin ağırlıklı olarak yapıldığı Konya'da, çiftçiler alternatif ürünlere de rağbet gösteriyor. Mısır, pancar ve havuç hasadı sürüyor. Mısır ve pancarda rekolte arttı. Ortadoğu'daki karışıklıklar ise havuç fiyatlarını olumsuz etkiledi.

Son yağışlar ise Ova çiftçisine rahat bir nefes aldırdı. Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, mısır, pancar, havuç hasadı ve yağışlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Mısır hasadın sürdüğünü, hasada yağışlar nedeniyle ara verildiğini belirten Ataiyibiner, "Mısırda rekolte yüksek. Geçen yıla oranla verimde artış var. Mısır fiyatları ise iyi. Geçen yıl mısırın tonu 700 liraydı. Bu yıl da öyle. Mısır ekim alanlarında ise düşüş yaşanıyor. Son yıllarda bazı mısır üreticileri ayçiçeğine yöneldi. Ayçiçeği daha az su istediği için daha ekonomik. Daha fazla kar sağlıyor. Mayıs ve Haziran ayındaki yağışlar hububata yaramadı, ama mısır ve pancar büyük fayda sağladı" dedi.

PANCARIN KİLOSU 15 KURUŞ

Pancar hasadı hakkında bilgi veren Ataiyibiner, "Çiftçi mısırda olduğu gibi pancarda da beklediğini alıyor. Pancarın kilosu 14-15 lira arasında değişiyor. Öte yandan havaların sıcak gitmesi şeker oranını düşürüyordu. 100 kilogram pancardan 20 kilo şeker çıkacaksa bu oran 15-16 kiloya düşüyor. Havalar soğuyunca bu sorun da ortadan kalktı" şeklinde konuştu.

KARIŞIKLIK HAVUCU VURDU

Havuç hasadıyla ilgili de konuşan Ataiyibiner, "Önemli havuç üretim merkezlerinden olan Meram'ın Kaşınhanı Mahallesi'nde havuç hasadı devam ediyor. Havuçlarda verim düşük. Bugünlerde bölgede hasat telaşı yaşanıyor. Ancak üreticilerin bu yıl yüzü gülmedi. Irak ve Suriye'deki iç savaş, bu ülkelere yapılan ihracatı durma noktasına getirdi. Hasat başında fiyatlar 35-40 kuruştu. Şimdi 40-45 kuruş civarında. Sezon kötü başladı" sözlerini kullandı.

EKİNLERİN TAMAMI ÇİMLENDİ

Yağışlara da değinen Ataiyibiner, sözlerini şöyle tamamladı: "Yağışlar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Sonbahar ayında son 30 yılın en kuvvetli yağışlarını alıyoruz. Hububat ekiminde sona yaklaşıldı. Tarlaların yüzde 90'ı ekildi. Ekili arazilerin tamamı çimlendi. Yağışlar noktasında yeni sezona iyi bir giriş yaptık. Geçen sezon Konya az yağış aldı. Kuraklık etkili oldu. Yağışlar herkesi sevindirdi."

KERİM ATICI - merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri