Milli yas ilan edildi Törenler iptal

Başbakanlık tarafından 13 mayıs 2014 tarihinden itibaren 3 günlük milli yas ilan edilmesinin ardından belediyeler ve üniversiteler planlanan programlarını iptal etti

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 mayıs 2014 tarihinden itibaren 3 günlük milli yas ilan edildi. Bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde bayraklar yarıya indirilecek.  Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle: "Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan ve aziz milletimizi hüzne boğan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren ülkemizde üç günlük milli yas ilan edilmiştir. Yas alameti olarak bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde bayraklar yarıya indirilecektir.” 19 Mayıs'ta yapılacak şenliklerin de iptal edildiği belirtildi. Maden kazasıyla ilan edilen milli yas kararının ardından üniversite ve belediyeler planladıkları törenleri ve açılışları iptal ederek, ileri bir tarihe erteledi.

GENÇLİK VE KÜLTÜR ŞÖLENİ İPTAL

Manisa’nın Soma ilçesinde dün akşam meydana gelen maden faciasından dolayı Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin organize ettiği  14-15 Mayıs tarihlerinde Konya Merkez ve Seydişehir'de gerçekleşecek olan Gençlik ve Kültür Şöleni Etkinlikleri iptal edildi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğü tarafından açıklama şu şekilde: “Soma'da meydana gelen maden faciasında vefat edenlere Allahtan rahmet, yakınlarına ve milletimize sabır ve başsağlığı diliyoruz. Gençlik ve Kültür Şöleni Etkinlikleri bu elim olay neticesinde iptal edilmiştir.”  

Selçuk Üniversitesi’nde de "Modern Dans Son Adım" ve 16 Mayıs 2014 Cuma günü saat 20:00'da gerçekleşecek olan “Bol Ahenk Saz Eserleri” Konseri etkinlikleri iptal edildi. Selçuk Üniversitesi Konservatuvar Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada: “Manisa'nın Soma İlçesi'nde yaşanan maden kazasında yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, kederli aileleri başta olmak üzere tüm yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.”

AÇILIŞ TÖRENİ ERTELENDİ

Selçuklu Belediyesi tarafından dün gerçekleşmesi planlanan Aydınlıkevler Yaşam Merkezi’nin açılış töreni de iptal edildi. Selçuklu Belediyesi’nden yapılan açıklama ise şu şekilde: “Merkezin açılış töreni Soma’da meydana gelen üzücü maden kazası nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmiştir. Meydana gelen elim kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa ve tüm Türkiye’ye baş sağlığı dileriz.”

Meram Belediyesi’nde de “Anne" isimli konferans ile bugün akşam sahnelenecek tiyatro iptal edildi. Konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle: "Manisa'nın Soma ilçesinde dün akşam yaşanan ve milletimizi büyük hüzne boğan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 3 günlük Milli Yas ilan edilmiştir. Bu nedenle Konevi Kültür Merkezi'nde bu akşam yapılacağını duyurduğumuz Ömer  Döngeloğlu'nun 'Anne' isimli konferansı iptal edilmiştir.  Yine 15 Mayıs 2014 Perşembe günü saat 20.00'de sahnelenecek ' Osmangazi ve Şeyh Edebali ' adlı tiyatro da iptal edilmiştir. Faciada yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı, yaralılara da acil şifalar dileriz."

MİLLİ YAS NEDİR?

Başbakanlık tarafından ilan edildiği gün, tüm illerde devlet daireleri ve kurumların bayrakları güneşin batışına kadar yarıya indiriliyor. Bir ulus için önemli ve ülkesine çok hizmet etmiş bir insan veya milli değerler adına önemli insan topluluğu öldüğünde  milli yas ilan ediliyor. Milli yasta, bayraklar yarıya iniyor ve kutlamalar iptal ediliyor. Soma’da yaşanan elim olaydan dolayı da birçok üniversitesinin bahar şenlikleri ve konserler iptal edildi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri