Mevlana Müzesi için bakanlık kararı bekleniyor!

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ikinci müzesi olan Mevlana Müzesi'ne yaklaşık 6 yıldır ücretsiz giriliyor. 2014 yılından bu yana girişin ücretsiz olduğu müzenin ücretli hale getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan çıkacak karar bekleniyor.

Mevlana Müzesi, 2019'da Ayasofya'dan sonra en çok ziyaret edilen ikinci müze oldu. Bakanlık verilerine göre, yerli ve yabancı çok sayıda turistin ilgiyle ziyaret ettiği Konya Mevlana Müzesi, geçen yıl 3 milyon 464 bin 155 kişiye kapılarını açtı. Mevlana Müzesi, en çok ziyaretçiyi ağırlayan ikinci müze olarak kayıtlara geçti. Ziyaretçi sayısı milyonları aşan Mevlana Müzesi'ne girişlerin ücretli olup olmaması konusu yeniden gündeme geldi.

AHMET DAVUTOĞLU'NUN TALİMATIYLA ÜCRETSİZ OLMUŞTU

Dönemin Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun talimatından sonra her yıl milyonları misafir eden Mevlana Müzesi ücretsiz olmuştu. O dönemin Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, 8 Kasım 2014'te Nevşehir'de Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği tarafından düzenlenen 4'üncü Uluslararası Hacıbektaş Aşure Günü'ne katılmıştı. Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, "İnşallah Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi'ne ve Konya'da Hazreti Mevlana'nın türbesine girişler için bundan sonra para alınmayacak" demişti. Davutoğlu'nun bu sözleri üzerinde Mevlana Müzesi'nde giriş ücreti alınmaması için çalışmalar başlatılmıştı. Her yıl 7- 17 Aralık tarihleri arasında Mevlana'yı anmak için düzenlenen 'Hz. Mevlana'nın 741'inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma' törenlerinin başlayacağı 7 Aralık 2014 tarihinde müzeye ücretsiz girişler başlamıştı. Ziyaretçilerin turnikeden geçmesi içinde ücretsiz bilet veriliyordu. Daha önce giriş ücretleri ise 5 liraydı.

ÜCRETLİ OLMASI KONUSUNDA BAKANLIĞA TALEP

Mevlana Türbesi'ne girişlerin aradan geçen 6 yılın sonunda yeniden ücretli olması hususunda konunun muhataplarının ortak görüşe sahip olduğu öğrenildi. Müzenin ücretli olması konusunda ortak görüşe sahip olan konunun yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı da bilgilendirdi. Bakanlığa “Müzenin ücretli olması daha iyi olur” kanaatinin iletildiği gelen bilgiler arasında yer aldı. Müzenin ücretli olup olmayacağı konusunda son sözü bakanlık söyleyecek. Bakanlıktan bu konu ile ilgili kararın ne zaman çıkacağı da merak ediliyor.

YERLİ VE YABANCI TURİSTE FARKLI FİYAT TARİFESİ

2014 yılında gerek yerli turistler için gerekse yabancı turistler için müzeye giriş ücreti 5 liraydı. Bugün ücretsiz olan müzeye girişin ücretli olması durumunda belirlenecek olan fiyatın ne olacağı konusunda da farklı fikirler ortaya atılıyor. Giriş ücreti için 5 liranın düşük olduğu kanısı hakim olurken, yabancı turistlere farklı bir fiyat tarifesinin uygulanması gerektiği düşüncesi de ağır basıyor. Yabancı turistler için Euro ve Dolar bazında bir fiyat politikasının belirlenmesinin daha doğru olacağı düşünülüyor. Müzeye girişlerin ücretli olması halinde şehir ekonomisinin az da olsa canlanması bekleniyor.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri