Mağaralar korunacak

Tamamı sit alanı olan tarihi Sille Mahallesindeki 1800 yıllık oyma mağaraları koruma altına alınıyor. Selçuklu Belediyesi mağaraların etrafında çevre düzenlemesi yaparak, giriş çıkışları kontrol altına alacak

Konya'nın tarihi mekanlarından biri olan ve son zamanlarda önemli bir turizm bölgesi haline gelen Sille'de tarihi mağaralar da koruma altına alınarak, turizme kazandırılacak.  Sille, restorasyon çalışmalarıyla ve yeni yatırımlarla cazibe merkezi getirilecek. Geçmişte özellikle Sille'deki tarihi mağaraların bakımsızlığıyla ilgili çok sayıda şikayet geliyordu. Sille'nin sembollerinden olan içerisinde şapellerin ve mezarların bulunduğu mağaralar çöp deposuna dönmüştü. Mağaraların korunmasız olması yüzünden çökmeler meydana gelmişti.

SELÇUKLU BELEDİYESİ SAHİP ÇIKTI

Selçuklu Belediyesi bu tarihi mağaralarla ilgili somut adımlar atmaya hazırlanıyor. İçerisinde şapellerin ve mezarların bulunduğu tarihi oyma mağaralar koruma altına alınacak. Mağaraların içerisinde ve çevresinde temizlik çalışması ve çevre düzenlemesi yapılacak. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Sille'deki mağaraların turizme kazandırılacağını açıkladı. Sille'de 2 yıldır imar planı çalışması yapıldığını kaydeden Altay, “Yapılar, daha hızlı devam edecek. Belediyeye ait 13 parselimiz var. Çünkü boşluklar da tamamlandı. Kanal Caddesi'nde belediyeye ait tesisler yeniden yapılandırılacak. Bazı sokaklarda sağlıklaştırmaya başladık” dedi.

SİLLE'DE ARKEOLOJİK KAZILAR BAŞLIYOR

Konya'ya gelenlerin artık Kelebekler Vadisi ve Sille'yi görmeden dönmediğini kaydeden Uğur İbrahim Altay,Sille'de bulunan mağaraların etrafında arkeolojik kazı çalışmalarına da başlayacaklarını kaydetti. Sille'nin yeni imar, restorasyan ve arkeolojik kazı çalışmalarıyla daha da iyi olacağının altını çizen Altay, “Arkeolojik kazılarla çalışmalar geçtiğimiz aylarda tamamlandı, kuruldan geçti ve onaylandı. Mağaraların temizliği ile ilgili ciddi şikayetler alıyorduk. Sayın valimizin ve müze müdürümüzün desteği ile yeni bir süreç başladı. Takkeli Dağ'da arkeolojik kazı yaptığımız arkadaşlarla tekrar kazılara başlıyoruz. Bizim kontrolümüze geçen o yer, süratle temizlenecek. Arkeolojik sit alanı olarak etrafını çeviriyoruz, giriş çıkışları kontrol ediyoruz. O kültürel mirasın tahrip edilmesinin önüne geçeceğiz. Aydınlatmalar yenilendi” diye konuştu..

 ÖZEL SEKTÖR DESTEK VERLEMELİ

Sille'deki tarihi mirasın korunması için özel sektörden ve Sille halkından da destek beklediklerini kaydeden Altay, şunları söyledi: “Sille'deki tarihi mirası sadece belediyenin restorasyonu ile orayı yaşatmak mümkün değil. Sille halkının da bize destek vermesini istiyoruz. Konya'daki kamu kurum ve kuruluşların da oralardan bina alıp, misafirhane olarak kullanması lazım. Turizm Bakanlığı'nın desteğini görmedik. Emlak vergilerinden toplanan fon ve belediyenin kendi imkanları ile çalışmalar yapıldı. Takkeli Dağ'da ciddi kazılar yapıyoruz. Konya'nın turizmine katkı sağlayan yeni bir miras olacak.”

MESUT TURAN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri