Madeni paraların basımı durduruldu! Maliyeti çok fazla

Türkiye'de yaşanan enflasyon madeni paraların değerini kaybetmesine neden oldu. Madeni paraların son durumu belli oldu.

Geçtiğimiz sene Darphane, tam 10 ay boyunca 1 ve 5 kuruş madeni para basımı yapmadı. 2023 yılında bu paraların basılmamasını milyonlarca vatandaş fark edemedi.

1 VE 5 KURUŞ MADENİ PARALARIN BASIMI DURDU

Yenidevir.com'da yer alan habere göre, Darphane’nin 2023 yılında 1 kuruş madeni parayı sadece Aralık ve Temmuz aylarında sınırlı sayıda basarken 5 kuruşluk madeni paranın da basımını Aralık ve Kasım aylarında sınırlı sayıda bastığı ortaya çıktı. Madeni paraların sınırlı sayıda basılması da vatandaşın cebinden ve esnafın kasasından tamamen çıkmasına neden oldu.

BAKIR 1 KURUŞUN KİLOSU 230 LİRA

Enflasyon ve finansal dijitalleşme nedeniyle madeni paraların kullanım alanları ve imkanları azaldı. Özellikle 2 kuruş olan madeni paralar 2,2 gram ağırlığındaki bakırlarından kaynaklı değerli hale geldi. Şu zamanda 1 kilogram 1 kuruşluk madeni paranın kilo satışı 225 TL ile 230 TL arasında değişkenlik gösteriyor.

DARPHANENİN GÖZDESİ 1 LİRA OLDU

Türkiye'nin Darphane verilerini açıklamasıyla birlikte 2023 yılında en çok 1 TL madeni paranın basıldığı ortaya çıktı.

BOZUK PARALARDA 1 LİRA DÖNEMİ

Habertürk’e konuşan bir bakkal esnafı, artık küsuratları yuvarladıklarını ve en düşük etiketin 1 lira olduğunu ifade etti. Bunun nedeni olarak da piyasada 1 ve 5 kuruş madeni paranın bulunmamasını gösterdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri