KYK mağdurları masada!

Salih Acıbadem

Türkiye’de öğrenci olmak gerçekten zor. Üniversiteyi kazanana kadar türlü zorluklardan geçen gençleri mezuniyetin ardından daha çetin bir dönem bekliyor.

****

Üniversite okurken burs çıkmayıp geri ödemeli KYK kredisine mecbur kalan bir kitle var. 4 yıl boyunca aldıkları para 20 bin lirayı bulmazken, mezun olunca 28 bin liralık borçla karşı karşıya kalacaklar.

****

Şimdi geri ödemeler mezuniyet tarihinden 2 yıl sonra başlıyor diyenleriniz olacak. Tamam biliyorum 2 yıl sonra başlıyor fakat mezun olan öğrencilerin büyük bir kısmı bu süreçte bile iş bulamıyor.

****

Öğrenim kredisini toplamda 20 bin lira alanlar geri öderken 28 bin liralık bir fatura ile karşılaşacak demiştim. Bunun sebebi ise yıllık bazda verilen kredi miktarına kurum tarafından enflasyon farkının yansıtılması.

****

Çok öğrenci kredi çıktığında taahhüt belgesine maddeleri okumadan imza atıyor. Mezun olunca aldıkları miktardan neredeyse %50 fazla bir geri ödeme tutarını görünce şoke oluyorlar. Bu duruma canlı olarak onlarca kez şahit oldum.

****

Geri ödemeler başladığında işi olan gençler bile zorlanıyor. Kredi taksitlerini geri ödeyemeyenlere icra takibi başlatılıyor. Kısacası bu durumdan dolayı mağduriyet yaşayan binlerce genç var.

****

Şimdi yeni kurulacak partiler birçok alanda çalışma yapıyor. Özellikle genç nüfus bu partilerin en önemli hedef kitlesi. Seçim döneminde dile getirecekleri vaatlerde gençler önemli bir yer edinecek.

****

Davutoğlu ve Babacan’ın kuracağı partiler öğrencilerin kredi ödeme sorununu şimdiden gündemlerine aldılar. Bazıları kredi borçları tamamen silinecek dese de ben sadece faiz ve enflasyon farkının silinmesini gündeme getireceklerini düşünüyorum.

****

Söz konusu vaatler seçim sürecinde gençlerin önüne gelecek. İşsizlik ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalan gençler için bu durum gerçekten büyük önem arz ediyor.

****

Gençlerin nezdinde artık siyaset daha çok ekonomi endeksinde dönecek. Ekonominin ön planda olduğu bir seçimde sonuç ne olur hep beraber yaşayıp göreceğiz.

Kalın sağlıcakla..

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.