Üç Ayların sonuncusu olan ve on bir ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayının habercisi ve yüce Allah’ın Müslümanlara kurtuluş için bahşettiği özel günlerden biri olan Berat Kandili’ni idrak ettik. Berat Kandili’nde günahlarından arınmak isteyen, geceyi bol dua ve tövbe ile geçirmek isteyen bir çok insan camilere akın etti. Başta Hacıveyiszade, Kapı, Sultan Selim, Şerafettin ve Aziziye Camii olmak üzere şehir genelindeki bir çok camide kandil özel programı düzenlendi. İl Müftüsü Şükrü Özbuğday da Hacıveyiszade Camii’nde gecenin anlam ve önemini anlattı. Konya’da yüz binlerce Müslüman’ın akın ettiği camiler tıka basa doldu. Cami içinde yer kalmayınca vatandaşlar cami avlularında, yeşil alanlarda ibadet etti. Anadolu Gençlik Derneği Konya Şubesi, Esseyid Osman Hulusi Efendi Vakfı ve Kızılay gibi çeşitli vakıf ve dernekler de cami çıkışında halka ikramlarda bulundu. Ribat Eğitim Vakfı da Berat Kandili münasebetiyle Alaaddin Keykubat Konferans Salonu’nda program düzenledi.
Programda Berat Kandili’nin öneminden söz edildi. Program konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ali Akpınar, Berat Gecesi’nde Müslümanların işlemiş olduğu günahlardan tövbe etmesi gerektiğini ifade etti. Akpınar, “Bu gece tövbe edelim. Dilekler dileyelim. Bu geceyi iyi değerlendirelim. Sadece bu gece ibadet etmeyelim. Bunu bütün gecelere yayalım” dedi. Berat gecesinin Allah’ın yaramazlık, huysuzluk yapan kullarının günahlarından kurtulması için Müslümanlara hediye edilmiş bir gece olduğunu kaydeden Akpınar, Berat Gecesi’nin kurtuluş gecesi olduğunu dile getirdi. Berat Gecesi’nin Üç Ayların ortasında yer alan bir gece olduğuna değinen Akpınar, imanın ve İslam’ın en büyük gecelerinden biri olduğunu belirtti.
ALLAHIN VERMİŞ OLDUĞU ZAMANI İYİ DEĞERLENDİRELİM
Allah’ın insanoğluna vermiş olduğu zamanın boş yere heder edilmemesi gerektiğini vurgulayan Akpınar, Müslümanlıkta önemli yer tutan ayların 365 gün etrafında dolandığını belirtti. Akpınar, “Bizler yazın günün en uzun olduğu zamanlarda oruç tutuyoruz. Allah böylelikle bizim kendisine ne kadar bağlı olduğumuzu görüyor. Bizler Allah’ın bize vermiş olduğu zamanı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Bu nimet bizim hayatımızda önemli yer tutmalı. Zamanı sahibinin istediği şekilde ibadet ederek geçirmeliyiz” dedi. Kuran-ı Kerim’in bu gecede sabaha kadar okunması gerektiğini söyleyen Akpınar, hayır pınarlarının bu gece akmaya başladığını vurguladı.
İSLAMDA GECE GÜNDÜZDEN ÖNCE GELİR
Akpınar, İslam’da gecenin gündüzden önce geldiğini ifade etti. Berat gecesinde insanların sade maddi hastalıklardan kurtulmaları için dua etmemeleri gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Ali Akpınar, asıl önemli olanın manevi hastalıklardan kurtulma olduğunu dile getirdi. Akpınar, “Bu gece Allah’tan af dilemeliyiz. Çünkü bu gece cennet kapılarının açıldığı gecedir. Yani cehennemden kurtuluş gecesidir. Ancak cennete girmek için bazı şartlar vardır. Bunlar içki içmemek, insan öldürmemek, şirk yapmamak, düşmanlık beslememektir. Ancak bu günahlardan tövbe edip kurtulabiliriz. Aksi taktirde kurtuluşumuz yoktur” dedi. Akpınar, Berat Gecesini diğer gecelerden farklı kılan diğer bir özelliğinse Kuran-ı Kerim olduğunu söyledi. İslam dininin diğer dinlerden farklı olduğunu ifade eden Akpınar, “İslam dini insanlık içindir. Bu dinde şifre yoktur. Her şey insanın seviyesine iner. Bu dinde Kuran okumak önemlidir. Çünkü nerde ne yapılması gerektiğini bize o gösterir, haramdan uzak durulmasını emreder. Kuran’sız gönüller karanlıktır ve dumanlıdır, kısırdır” dedi. Berat gecesinin Duhan suresiyle adının anıldığını belirten Akpınar, Duhan suresinin üstümüze çökmüş dumanları uğursuzlukları ortadan kaldırdığını vurguladı. Allah’ın dünyaya her şeyi planlı olarak indirdiğini her şeyi aşama aşama gerçekleştirdiğini belirten Akpınar, Kuran-ı Kerim’in de aynı şekilde oluşturulduğunu ve Müslümanların bundan ders alması gerektiğini belirtti. Program yapılan dua ve tövbeler ile sona erdi.
AHMET KÜÇÜK