Kurban için çek senet bile teklif ediyorlar!

İnsanların kurban kestirmek istediğini ancak şartlarının elvermediğini söyleyen Besici Veteriner Hekim M. Akif Soylu, “Kredi kartını soran çok kişi var. Çek-senet teklif edenler var. 'Saman vereyim kurban ver' diyenler var. Maalesef durum bu” dedi

Kurban Bayramına 1 aydan daha az bir süre kaldı. Çiftliklerdeki ve hayvan pazarlarındaki hareketlilik beklenilen düzeyde olmadı. İnsanların alım gücünün düşmesi, hayat pahalılığının artması gibi daha birçok nedenden kurban satışları azaldı. Satışlar azalırken, kurban fiyatları da geçen yıla oranla hayli arttı. Veteriner Hekim aynı zamanda besici olan Mehmet Akif Soylu, geçen yıla oranla satışlarının hayli düştüğünü dile getirdi. İnsanların alım gücünün azalmasıyla birlikte satışlarının da düştüğünü aktaran Soylu, “Biz, geçen yıl canlı kiloyu 30 liraya sattık. Et kesim fiyatı ise 38 liraydı. Bugün kesim fiyatı 92 lira, biz 55 liraya et satamıyoruz. Kâr marjımız çok düştü” şeklinde konuştu.

KURBAN SATIŞLARI HAYLİ DÜŞTÜ

Girdi maliyetlerinin de aşırı yükseldiğine dikkat çeken Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2021 yılının Aralık ayından sonra yem fiyatları afaki oranda zamlandı. Geçen yıl kurban bayramında yemin çuval fiyatı 110 liraydı. Bugün yemin çuvalı 340 lira. 3 kat fiyat arttı. Sattığımız fiyatı artıramadık. Saman, yonca, pancar posası aşırı pahalandı. Geçen yıl 20 kuruşa aldığımız pancar posası bugün 1 lira. Mısırı geçen yıl 35 kuruşa aldık. Hazır paket bin 300 liraya geliyor. Yonca geçen yıl bin 400 liraydı, bu yıl 4 bin lira civarında. Dediğim gibi girdi fiyatları 3'e, 4'e katladı. Et fiyatları katlandı, biz canlı kilo fiyatlarını 2'ye katlayamadık. Üretici, gerçekten perişan bir vaziyette. İşletme sahipleri, bu yıl geçen yıl aldığı kurban sayısının yarısını aldı. Korkuyorlar. Asgari ücretle çalışan bir insan evinin kirasını mı versin, faturalarını mı ödesin yoksa kurban mı alsın? Geçen yıl, Hocanın birine çiftliğin en iyi büyükbaşını verdik. Aynı Hoca, bu yıl koyun aldı. Bahsettiğim kişi, maddi durumu iyi olan bir kişi. Asgari ücretle geçinmeye çalışan insan ne yapsın? Geçen yıl kurban bayramına 1 ay kala 100 hayvan satmıştım, şimdi 30 hayvan ancak satabildim.”

GEÇEN YIL EN PAHALIYA VERDİĞİMİZ HAYVAN BU YILIN EN UCUZU

İnsanların daha çok kurbanlıklara gelip baktığını, piyasa analizi yaptığını ancak hayvan alamadığını belirten Soylu, şunları kaydetti: “Kredi kartını soran çok kişi var. Çek-senet teklif edenler var. 'Saman vereyim kurban ver' diyenler var. İnsanlar kurbanlık kesmek istiyor ama şartlar el vermiyor. Bizde bugün 5 kişinin kesebileceği bir hayvan 25 bin lira. Adam başı 5 bin lira. Asgari ücretin üzerinde. Biz, geçen yıl çiftliğin en iyi büyükbaşını 17 bin liraya vermiştik. Bir küçükbaşın ortalama fiyatı 2 bin 600- 2 bin 700 liradan başlıyor. Geçen yıl en yüksek fiyat 2 bin 200 lira civarındaydı. Maddi durumu çok iyi olanlar bile kurbanlık alırken birkaç kez düşünüyor. Derneklerin ve vakıfların da istediği gibi bir bayram olmayacak. Dernek ve vakıflara bağışlanan hayvan sayısı da geçen yıllara oranla az. Onlardan da doğru düzgün bir talep yok.”

ÜRETİCİ İTHALATLA TERBİYE EDİLMEK İSTENİYOR!

Sektörün daraldığını aktaran Veteriner Hekim aynı zamanda da besici M. Akif Soylu, sektörün bitme noktasına geldiğini dile getirdi. Sıkıntıları dile getirmelerine rağmen, sorunlara bir türlü çözüm bulunamadığını da ifade eden Soylu, “Hayvanlar kesime gidiyor. Cumhuriyet kurulalı 100 yıl olmuş. İlk kez hayvan varlığı eksi verdi. Savaş ve kıtlık halinde bile insanlar üretirken, hayvan varlığı artış gösterirken, bugün hayvan sayımız azaldı. İşletmelerin hayvan sayısı yarı yarıya azaldı. Üreticiler, her zaman ithalatla terbiye edilmek istendi. Kendi üreticisini desteklemeyen politikalarla yabancı üreticiye para kazandırıyorlar. Oysa bu işin cefasını çeken biziz. Bu sektör, masa başı yapılacak bir iş değil, sürekli sahada olmak, sahadaki insanlara kulak vermek gerekir. Sorunlar büyük ancak üreticilerimiz asla pes etmesin. Tünelin ucunda bir ışık görünüyor. Biz, üretmeliyiz. Ülkemize değer katmalıyız” dedi.

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri