Kuralsızlık tetikliyor

1980den bu yana kazalarda yüzde 2 bin artışın yaşandığını aktaran Doç. Dr. Osman Nuri Çelik, bunda en büyük nedenin kuralsızlık olduğunu kaydetti


Çağımızın önemli bir sorunu trafik ve buna bağlı olarak yaşanan kazalar. Kazalardaki en büyük sorunu ise can ve mal kayıpları oluşturuyor. Türkiye her yıl onlarca vatandaşını trafik kazalarında kaybederken, milyonlarca lira milli servet boşa gidiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in 2007 yılı rakamlarına göre Türkiye’de 825 bin 561 kaza meydana geldi. Kazalar da 3 bin 462 kişi hayatını kaybetti. Aynı yıl içinde Konya’da meydana gelen 3 bin 558 kazada, 179 vatandaş hayatını kaybederken, 6 bin 490 kişide yaralandı. Bu durum ise her seferinde trafik sorununu gündeme getiriyor. Trafik kazalarını en aza indirmek konusunda yol bakım ve onarım çalışmaları ve vatandaşların trafik konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan yüzlerce program yapılsa da aşırı hız ve kuralsızlık sonucu kazaların önüne geçilemiyor.   
HER YIL 110 VATANDAŞ HAYATINI KAYBEDİYOR
Konya’da ortalama her yıl 110 vatandaşını trafiğe kurban verdiğini belirten SÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Ulaştırma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Osman Nuri Çelik, kazaların genelde aşırı hız ve kuralsızlıktan kaynaklandığını söyledi. 110 vatandaştan ortalama 15–20 kişinin şehir içi meydana gelen kazalarda hayatını kaybettiğini anlatan Doç. Dr. Osman Nuri Çelik, “Ölümlü kazaların çoğunluğu şehirlerarası yollarda olmaktadır. Bundaki en büyük sebep acelecilik ve kuralsızlıktır. Özellikle tatil aylarında, bayramlar gibi yoğunluğun yaşandığı günlerde kaza sayısı artmaktadır. Bu günlerde trafik yoğunluğu çok fazla olmasa da yüzde 4-5 oranında artıyor. Fakat vatandaşlar bir an önce gitmek istedikleri yere ulaşmak için sabırsızlanarak aşırı hız yapıyorlar. Hız sınırlarına dikkat etmiyorlar. Bu durum kazaya davetiye çıkarıyor. Onun için vatandaşlar bu günlerde zamanı iyi kullanmalılar. Yola erken çıksınlar. Bayram ve tatil dönüşlerinde ertesi gün işe gideceğim diye aşı hız yapmasınlar” diye konuştu.  Çelik, en fazla kazanın kavşaklarda meydana geldiğini ifade ederek, bunun nedenin kavşaklarda anayoldan gelen ve kavşakta olan sürücülerin geçiş önceliğin kendilerinde olduğu düşüncesinden kaynaklandığını aktardı.
KAZA SAYISI YÜZDE 2 BİN ARTTI
1980 yılından itibaren nüfus artışına pareler olarak, araç sayısında ve kaza sayısında orantısal olarak büyük bir artış var. Çelik’in 1980’den itibaren verdiği rakamlara göre nüfusun yüzde 60 artmasına pareler olarak, araç sayısı yüzde 600, kaza yüzde 2 bin, kazalarda can kaybı yüzde 20 oranında arttı. Kazaların yüzde 2 bin artmasındaki temel nedenin aşırı hız ve kuralsızlık olduğunu yenileyen Çelik şunları kaydetti: “Millet olarak kurallara riayet etmiyoruz. Kendi bildiğimizi doğru sanıyoruz. Ama artık bu düşünceyi değiştirmek lazım. Hem kendi canımızı hem de karşıdaki kişinin canını düşünmeliyiz. Almanya’da bir vatandaş hız sınırı 150 kilometre/saat olan otobanda 150 kilometre/saatten yavaş gittiği için ceza kesildi. Çünkü kural ihlali yaptı. O yolda 150’yle gidilecekse o hızla gitmelidir. Dolayısıyla kendimiz kural koyamayız”
SÜRÜCÜLERE DENETİM GETİRİLSİN
Yeni yılda meclis gündemine gelmesi beklenen yeni trafik yasasıyla ilgili bilgi veren Çelik, yasada yer alması beklenen 2 yıllık sürücü stajyerliğinin gerekli olduğunu bildirdi. Çelik, “Bugün her vatandaşımızı araba kullanabiliyor. 80 yaşından sonrada araba kullanan vatandaşlarımız var. Bu nedenle sürücüler belli aralıklarla eğitime tabi tutulmalıdırlar. Nasıl ki sürücüler araçlarını muayene ettiriyorsa, sürücülerde trafik kuralları konusunda eğitime alınmalıdır” dedi.
HASAN AYHAN
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri