Küçük esnafa ekonomik destek şart!

Salih Acıbadem

Yaklaşık olarak bir aydır virüs sebebiyle mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızı kaleme alıyordum. Başlatılan operasyon ile beraber şuana dek binlercesi memlekete getirildi.

****
Durum böyle olunca başka önemli bir konuya değinmenin vakti geldi. Konumuz koronavirüs sebebiyle küçük esnafın ve vatandaşın yaşadığı ekonomik buhran.

****
Evet virüs kısa sürede dünyayı ve Türkiyeyi etkisi altına aldı. Bu süreçte işletmelerin çoğu hükumet kararıyla kapatıldı. En çok kim mi etkilendi? Her zaman olduğu gibi küçük esnaf...

****
Virüsle mücadele etmenin tek yolu hayatı yavaşlatmaktı. Bu yüzden işletmelerin kapatılma kararı sonuna kadar doğru. Yanlış olan esnafın bir başına bırakılması.

****
Açıklanan tedbir paketlerinden onlara çare çıkmadı. Bu sebeple mağduriyet yaşayan sektörler, meslekler ve milyonlarca insanımız var.

****
Bu insanların ortak özelliği ay sonunu zar zor getirmek. Hayatın pahalılaşması ve şartların zorlaşmasıyla zaten sıkıntılı bir dönemden geçiyorlardı. Bide bu virüs gelince..

****
Çoğu bankalara gitti. Bir ümitle en azından kredi alıp birkaç ayı kurtarmak maksadıyla. Maalesef bankadan kredi almak bu dönemde o kadar kolay değil..

****
Şanslı olanlara bankalar 10 bin istiyorsanız 3 veya 5 bin veriyor. Bankaların eski müşterisi olmayanların başvurusu dikkate bile alınmıyor..

****
Mesela berberler-kuaförler.. Bu işi yapanlar günlük kazanıp günlük yiyen insanlar.. Bir aydır dükkanları kapalı.. Elde birikmişi olan bir şekilde idare ediyor. Ya olmayan?

****
Evlere tıraşa gidip birazda olsa para kazanmaya çalışıyorlar. Peki bunun sağlık yönü ne olacak? Berberler keyfi olarak kapatılmadı. Risk teşkil ettiği için bu yola gidildi.

****
Nasıl üstesinden geliriz bu durumun? Güçlü bir devletimiz var. İmkanımız olmasa onlarca ülkeye uçak dolusu yardım gönderemezdik.

****
Birkaç ay ekonomik yönden sıkıntı yaşayan küçük esnafa ve vatandaşlarımıza nakit desteğinde bulunulmalı. Hemde sorgusuz sualsiz. Tedbir kapsamında adamın dükkanı kapalıysa bu para onun en doğal hakkı.

****

Kira ve faturaları geçtim ama temel gıda ihtiyaçları noktasında hiçbir Türk vatandaşı sıkıntı yaşamamalı.

****
Bu süreç elbet bitecek. Eski günlere daha az hasarla dönmemiz için bu desteklemeler hayati önem taşıyor.

****
Eğer bu destekler verilmezse virüs sonrası çok farklı sorunlar bizi bekliyor.. Olayın psikolojik ve sosyolojik boyutu dikkate alınmalı.

****
Yani bugün devletimizin vatandaşına vereceği en ufak yardım bile geleceğimiz için çok değerli.

****

Umarım bu süreçten en düşük kayıpla çıkarız...

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.