Konya'nın 'Rampalı Çarşı'sı yenilensin ama ruhu korunsun!

Konya’nın kültürel hafızası ve kitap kokulu koridorlarıyla bütünleşen Rampalı Çarşı, Meram Belediyesi’nin hamlesiyle yenilenmeye gidiyor. Çarşı esnafı, “Yenilensin ama ruhu korunsun” dedi

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’un müjdesini verdiği projeye Rampalı esnafı tam destek verirken, yeni tasarımın çarşının tarihi kimliğiyle uyumlu olması noktasında da kritik uyarılarda bulunuldu.

Konya’nın imajı açısından stratejik öneme sahip olan Rampalı Çarşı yenileme çalışmaları başladı.

‘ESNAF MAĞDUR EDİLMEZSE NEFES ALIRIZ’

Rampalı Çarşı’nın Konya turizmi ve şehir merkezi için bir vitrin olduğunu belirten Rampalı Çarşı esnaflarından Ahmet Demir, yenileme kararını Meram Belediyesi’nin en doğru adımlarından biri olarak nitelendirdi. Çarşının konumunun önemine dikkat çeken Demir, “Rampalı Çarşımız artık eskimişti, dökülmeye başlamıştı. Şehrin tam merkezinde, yerli ve yabancı binlerce turistin önünden geçtiği bir noktanın bu halde kalması Konya’ya yakışmıyordu. Mustafa Kavuş Başkanımıza bu hassasiyeti için teşekkür ediyoruz. En büyük tesellimiz ise tadilat süresince çarşının kapatılmayacak olması. Bizim en büyük korkumuz işlerin aksamasıydı; ödemelerimiz, borçlarımız var. Esnaf mağdur edilmeden bu sürecin tamamlanacak olması bizlere nefes aldırır. Yani bu süreçte esnaf mağdur edilmezse mutlu oluruz” ifadelerini kullandı.

‘BU ÇELİŞKİ MÜŞTERİ KAYBETTİREBİLİR’

Rampalı Çarşı esnafının projeye desteği tam olsa da, tasarımın içeriğiyle örtüşmesi noktasında tavsiyelerde ve eleştirilerde bulunan Mehmet Çetin, tasarlanan yeni dış cephenin bir holding veya iş merkezi havasında olmasının, Rampalı Çarşı’nın ruhuna aykırı olabileceğini belirtti. Yenileme çalışmalarının harika bir fikir olduğunu ancak dışarıdaki modern yapı ile içerideki eski hava arasında uçurum oluşmaması gerektiğini ifade eden Çetin, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Dışarıdan büyük bir beklentiyle giren müşteri, içeride eski bir yapıyla karşılaşırsa bu bizlere müşteri kaybettirebilir. Bu çelişki biz esnafa olumsuz yönde yansıyabilir. Ayrıca tasarımda bir detay unutulmamalı: Burası bir kitapçılar çarşısı. Dış cephe holding binası gibi değil, kitapları, sanatı ve kültürü çağrıştıran bir mimariyle taçlandırılmalı. İnsanlar dışarıdan baktığında buranın bir kültür merkezi olduğunu anlamalı. Eğer sadece cam ve beton yığınına dönerse, Rampalı’nın o kendine has kimliği kaybolur."

‘DAHA ELİT HİZMET ALANI’

Son olarak çarşının sadece fiziksel olarak değil, sosyal olarak da sınıf atlayacağını savunan esnaf İbrahim Noyan ise projenin hem esnafın kazancına hem de vatandaşın konforuna hizmet edeceğini vurguladı. Mevcut yapının artık estetik değerini kaybettiğinin altını çizen Noyan, sözlerini şu şekilde noktaladı: "Burada rızkımızı kazanıyoruz, vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Ancak daha modern, daha elit bir ortamda bulunmak hem bizim çalışma motivasyonumuzu artıracak hem de müşterinin buraya daha sık gelmesini sağlayacak. Rampalı Çarşı, yapılacak dokunuşlarla birlikte hak ettiği o prestijli görünüme kavuşacak. Bu proje, Konya’nın merkezindeki o köhne görüntüyü ortadan kaldıracak bir vizyon işidir.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haberleri