Konya'daki esnaflar saat kısıtlamasına tepkili: "Mağdur olacağız"

Bazı işletmelerde saat kısıtlaması kararı, pandemi sürecinde iflasın eşiğine gelen esnafa yeni bir darbe daha vuracak. Esnaf temsilcileri, bu kararın kendilerini zorlayacağını söyleyerek, “Ekonomik olarak çöküş yaşıyoruz” dedi

Korona virüs tedbirleri kapsamında yeni kararlar ve yasaklar yeniden hayata geçiriliyor. Vaka sayısının son günlerde artışa geçmesi, hükümeti bazı kararlar almaya zorladı. Belli işletmelere yeniden saat sınırlaması getirildi. Paket servis hariç olmak üzere lokanta, pastane, berber, düğün salonu, yüzme havuzu, kaplıca, hamam, internet kafe, halı saha, tiyatro, sinema, konser salonlarında hizmetlerin saat 22.00'de sona ermesi kararı alındı.

SAAT SINIRI ESNAFI ENDİŞELENDİRİYOR

Konya Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, masa müşterilerinin pastane esnafı için önemine dikkat çekti. Pastanelerde gün içerisinde en yoğun saatin akşam vakitleri olduğunu söyleyen Kağnıcıoğlu, insanların bir yerlere oturmak için saat 20.00’den sonrasını tercih ettiğini aktardı. İşletmelerin saat 22.00’da kapanmasının pastaneci esnafının saat 21.30’dan sonra müşteri alamayacağı anlamını taşıdığını dile getiren Kağnıcıoğlu, şunları kaydetti: “Endişeliyiz. Alınan bu kararla birlikte pastane ve kafeteryaların müşteri kapasitesi yüzde 80 oranında azalacak. Kış döneminde özellikle akşam saatlerinde sahlep içmek ve tatlı yemek için pastanelere giden insanlar var. Alınan bu karar bizi mağdur edecek ama vatandaşı da zorlayacak. Alınan kararın ne kadar uygulanacağı konusunda da endişelerimiz var. Net bir cevap almak adına resmi yazışmalara başladık. Biz, zaten pandemi sürecinde işletmeleri kapalı olduğu için en fazla mağduriyeti yaşayan esnaf grubunun başında geliyorduk. Yeni mağduriyetlerimiz ortaya çıkacak. Alınan karara uyacağız ancak kayıplarımız olacak. Esnafımızın mağduriyetinin giderilmesi gerekir.”

ESNAF PERİŞAN BİR VAZİYETTE”

Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan ise esnafın çok zorlu günlerden geçtiğini ifade etti. Pandemi süreciyle birlikte esnafın çok büyük bir darbe daha yediğini söyleyen Karamercan, “Sektörel olarak zordayız. Pandemi kararları ile birlikte insanlar öncelikli olarak dışarıdan yemeği kesti. Uzun bir süre işletmelerimiz kapalı kaldı. Alınan saat kısıtlaması kararı yeni zorlukları beraberinde getirecek. Türkiye genelinde 2 milyon insanımız yemek sektörü sayesinde geçimini sağlıyor. Ekonomik olarak zaten bir çöküş yaşıyoruz. Saat sınırlaması omuzlarımıza yeni bir yük olarak binecek. Meslektaşlarımız bu dönemde işçi çıkarmak zorunda kaldı, belki yine kalacaklar. İşçi çıkarmayanlar da çalışanını ücretsiz izne gönderecek. Lokantacı esnafı, hükümetten destek bekliyor. Biz, devletimizden para istemiyoruz vergi borçlarımızda indirim yapılsın yeter” şeklinde konuştu.

MUSTAFA ÜNÜVAR

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri