Konya’nın en büyük projelerinden biri olan, Karatay Fevzi Çakmak Mahallesi'nde 2 milyon 80 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen yeni sanayi sitesine Eski ve Karatay Sanayi esnafı bir türlü taşınamadı. Verilen sözlerin tutulamaması, esnafın sabrını zorladı. Kot farkından dolayı çökme iddialarının 4 yıldır gündemde olduğu projede güçlendirilmeye gidildiği için çalışmalar ve teslim süreci uzadı. 2 Şubat 2021 tarihinde temeli atılan Yeni Motorlu Sanayi Sitesine esnaf hala taşınamamış olmanın üzüntüsünü yaşıyor.
ESNAF TEPKİLİ: BİZİ NEDEN MAĞDUR EDİYORSUNUZ?
Yeni Motorlu Sanayi Sitesi 3. Etap 14 blok sanayi yapısının iyileştirme inşaatı için 3 ay önce ihaleye çıkıldı. İhalenin ‘doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması’ gerekçe gösterilerek yapıldığı öğrenildi. Yeni sanayi sitesine taşınma işlemi için ilk etapta 2024 yılının aralık ayı işaret edilmişti. Esnaflar, “Hiç mi öngörü yoktu? Bizi neden mağdur ediyorsunuz” sorusunu sordu. Güçlendirme ihalesinin bedeli ise 1.3 milyar TL oldu.
4 YIL ÖNCE YAZDIK KİMSE DİNLEMEDİ!
Merhaba Gazetesi, alanın direkt kazılıp, ince bir stabilize üzerine beton döküldüğü, yalıtım önlemi alınmadığının öğrenildiğini yazmıştı. Orta halli bir yağışta yeni sanayi alanında ciddi şekilde su baskınlarının yaşanacağından endişe edildiğini haberleştirmişti. Zemini kötü olan bir alanda, zeminle ilgili herhangi bir iyileştirme yapılmadı iddiasıyla gerçekleştirilen çalışma sonrasında su baskınlarının ötesinde, bölgede ciddi bir alt yapı zafiyetinin de ortaya çıkmasından korkulduğu haberimizde yer almıştı.
BEKTAŞ: 2023’TE BİTECEĞİ AÇIKLANMIŞTI
Projenin akibeti, esnafın yaşadığı mağduriyet Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşındı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Barış Bektaş, “2019 yılında Eski Sanayi ve Karatay Sanayi sitelerinin taşınacağı büyük bir dönüşüm projesi olarak duyurulmuş, bu projeyle sanayi esnafının daha modern ve planlı bir alana geçmesi vaat edilmişti. AK Parti iktidarı, projenin 2023 yılında tamamlanacağını açıklamıştı. Ancak inşaat sürecinde yaşanan organizasyon eksiklikleri, teknik aksaklıklar ve özellikle zemin etüdü çalışmalarının yeterli hassasiyetle yürütülmemesi süreci sekteye uğrattı. Gelinen noktada sanayi esnafı hala taşınamadı ve büyük bir belirsizlik içinde bırakıldı. Konya’ya söz verip sözünü tutmamayı bir alışkanlık haline getiren iktidara sesleniyorum; sanayi esnafımıza yaşattığınız mağduriyete son verin ve bir an önce yeni sanayi bölgesine taşınmaları için eksikleri giderin” dedi.