Konya'da bir geleneğe tepki artıyor: Yollar onların değil

Konya'da bir geleneğe tepkiler artıyor. Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, “Cezalar net uygulanmalı trafik denetim sistemlerinde bu tür şeyler tespit ederek caydırıcılık artırılmalı” dedi.

Konya'da düğünlerde araç konvoyu oluşturma geleneği sorunlara neden oluyor. Eğlence adına düğün konvoyu oluşturan bazı sürücüler trafiği keyfi şekilde yavaşlatarak yüzlerce vatandaşın dakikalarca yolda kalmasına neden oluyor. Bu gelenek tepkileri de beraberinde getiriyor.

Düğün sezonunun başlaması Konya trafiğini bir kez daha çileye dönüştürdü. Trafik kurallarını hiçe sayan yüzlerce araçlık konvoylar şehirde kaos yarattı. Özellikle cumartesi ve pazar günleri yoğunlaşan konvoylar, Konya’nın en işlek caddelerinde trafiği tamamen kilitliyor.

KAZALARA ZEMİN HAZIRLIYOR

Ortaya çıkan manzarada konvoydaki araçlar sadece yolu yavaşlatmakla kalmıyor, sık sık akan trafiğin ortasında durarak tehlikeye de davetiye çıkarıyor. Kural tanımayan konvoy sürücülerinin ani frenleri, şerit ihlalleri ve camlardan sarkan yolcular, zaman zaman istenmeyen kazaları da beraberinde getiriyor. Hem kendi canlarını hem de trafikteki diğer masum vatandaşların canını tehlikeye atan bu eğlence anlayışı, her yıl onlarca yaralanmalı ve maddi hasarlı kazaya zemin hazırlıyor.

‘CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKESİ VAR’

Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, düğün konvoylarına yönelik uyarılarda bulundu. Kamu spotları, sosyal medya kampanyaları ve yerel yönetimlerin duyuruları ile konvoyların ambulans, itfaiye gibi acil durum araçlarını engellediğine, can güvenliğini tehlikeye attığına dikkat çekilmesi gerektiğini söyleyen Uçar, “Düğün salonları, organizasyon şirketleri ve işletmelere bilgilendirilerek düğün yapacak kişiler bu konuda uyarılabilir. Cezalar net uygulanmalı trafik denetim sistemlerinde bu tür şeyler tespit ederek caydırıcılık artırılmalı” diye konuştu.

‘CEZAİ YAPTIRIMLAR ÇOK CAYDIRICI BOYUTTA’

Mehmet Uçar, şunları söyledi: “Çeşitli kampanyalar yaparak örneğin, ‘kimseyi rahatsız etmiyoruz doğrudan salonda’ buluşma gibi sloganlarla konvoy yerine düğün salonlarında bir araya gelinmesi sağlanabilir. Vatandaşların tehlikeli konvoyları güvenli bir şekilde ilgili makamlara bildirmesi teşvik edilmeli, konvoy halinde seyrederken araçlar arasında yeterli takip mesafesi bırakılmaması da (52/1-d maddesi) ayrıca cezai işlem gerektiriyor. Unutmayın, kanun önünde ‘özel gün’ mazereti geçerli değil ve cezai yaptırımlar çok caydırıcı boyuttadır. Can ve mal güvenliğini asla tehlikeye atmamamız gerekir. Trafikle ilgili kamu kurumlarının bu konuda sıfır toleransla davranacağı, ağır cezai yaptırımlar uygulanacağı vatandaşlara net bir şekilde duyurulmalıdır.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri