Konya Şeker'e ait santral bedava devredilecek iddiası! 18 milyar TL kömür borcu detayı

Recep Konuk döneminde alınan Soma Termik Santrali, Konya Şeker’in başına bela oldu. Gazeteci Sadettin İnan’ın iddiasına göre kömür borcu 18 milyar TL, kendi değeri ise 10 milyar TL olan işletme devrediliyor.

Son günlerde yüksek borçlarıyla gündeme gelen Konya Şeker, yeni bir iddia ile sarsıldı. Türkiye’nin en büyük tarım haber sitesi olan Tarımdan Haber’in Sahibi Sadettin İnan, şirket ile ilgili çok konuşulacak bir bilgi öne sürdü.

Recep Konuk döneminde 685 milyon dolara alınan, mevcut PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu tarafından da sürekli ‘şirketin başına bela oldu’ sözleriyle eleştirilen Soma Termik Santrali’nin devredileceği İnan tarafından ortaya atıldı.

Recep Konuk

İNAN’DAN BÜYÜK İDDİA: BAKANI SİNİRLENDİRMİŞLER

Sadettin İnan, Soma Termik Santrali’nin kömür borcunun 18 milyar TL olduğunu ifade etti. Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ), parasını alamadığı için artık Soma’ya kömür vermediği, santralin de çalışmadığı öne sürüldü. İnan, “Geçtiğimiz hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar başkanlığında Ankara’da 3 kritik toplantı yapıldı. İlk toplantıda Konya Şeker heyetiyle görüşüldü. Ardından Soma’da örgütlü sendikalarla, son olarak da Soma’daki maden şirketleriyle masaya oturuldu” dedi. İnan, o toplantı ile ilgili ayrıca şunları kaydetti: “Konya Şeker heyetinin toplantıda yaptığı savunma ise akıllara durgunluk veriyor. ‘Eğer TKİ kömür vermeyi kesseydi, borç bu kadar büyümezdi’ deniliyor. Bu yaklaşım Bakan Bayraktar’ı öyle sinirlendiriyor ki, Konya Şeker heyetini toplantıdan çıkarttığı konuşuluyor. Görüşmelerin ortak noktası belli: Artık Soma Termik Santrali’nin Konya Şeker eliyle çalıştırılması mümkün değil. Bakanlık, Soma’yı konsorsiyum şeklinde bölgedeki maden şirketlerine veya başka bir firmaya devretmenin yolunu arıyor. Bu görüşmelerin ardından Bakan Bayraktar’ın Soma Termik Santrali ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kapsamlı bir rapor vereceği ve Cumhurbaşkanının kararına göre hareket edileceği kaydediliyor.”

Ramazan Erkoyuncu

KONYA ŞEKER BEŞ KURUŞ PARA ALAMAYACAK İDDİASI

Gazeteci Sadettin İnan, ayrıca şunları aktardı: “Santral devredilecek, Konya Şeker beş kuruş para alamayacak; üstüne üstlük yaklaşık 8 milyar TL daha borçlanacak. Çünkü termik santralin devri mevcut kömür borcunu kapatmaya yetmiyor. Termik santralin değerinin 10 milyar TL olduğu hesaplanırken, Konya Şeker’in TKİ’ye borcu ise 18 milyar TL. Yani bedavaya devretse bile kasasından 8 milyar TL daha çıkacak. Konya Şeker, Türkiye’nin en güçlü çiftçi kuruluşlarından biriydi. Şimdi Soma Termik Santrali üzerinden öyle bir batağa sürüklendi ki; sadece çiftçinin alın teri değil, Türkiye’nin enerjisi de heba oldu.” Türkiye’nin gündemine oturan bu iddialarla ilgili Konya Şeker’den bir açıklama bekleniyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (23)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haberleri