Konya Ovası zarar görürse Türkiye sıkıntıya girer!

S.Ü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Türkiye’nin üretim üssü Konya’ya, bu değişiklikten zarar görmemesi adına dış havzalardan su getirilmelidir” dedi

Tüm dünyada etkileri hissedilen iklim değişikliği ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı çarpıcı bir rapor açıkladı. Daha sıcak ve az yağışlı iklim koşulları görüleceği, kuraklık şiddetinde artış olacağı belirtildi. Rapora göre Türkiye’nin tarım politikaları belirlenirken, 2-3 derece sıcaklık artışı ve bu artışın iklim üzerine yaratacağı etkiler varsayım senaryosu olarak ele alınması ve politika planlarının da bu çerçevede yapılması gerçeği gün yüzüne çıktı. Gözler, bu raporun ardından Türkiye’nin tahıl ambarı olan ve her yıl çiftçisinin kuraklık endişesi yaşadığı Konya’ya çevrildi. Çok geniş tarım alanlarına sahip ve yağış açığı olan, ancak 4’te biri sulanabilen Konya’da iklim değişikliği konusunda nasıl bir yol haritası çizileceği de merak ediliyor.

SUYU AZ TÜKETEN ÜRÜNLERE TEŞVİK ARTIRILMALI

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Türkiye’de bir iklim değişikliği yaşandığı gerçeğinin bilinmesi gerektiğine dikkat çekti. Çiftçilerin bu gerçeği göz ardı etmeyerek, üretim yapmasının en doğru yöntem olacağını ifade eden Soylu, “Çiftçiler, farklı yetiştirme tekniklerini artık çok daha yakından tanımalı. Sulama teknolojilerini takip etmeli. Ekim yapacağı ürünün çeşidini de iklim değişikliği gerçeğine göre belirlemeli” dedi. Konya’nın modern sulama teknolojisinin kullanıldığı lider illerden biri olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Soylu, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya’nın bu anlamda çok ciddi bir potansiyeli var. Var olan bu potansiyelin heba edilmemesi gerek. Konya’da ekim alanı çok fazla ama su sınırlı. İklim değişikliği programı çiftçilerimiz tarafından belirlenmezse verimlilik yönünden sıkıntılar yaşanabilir. Artık çiftçilerin alışılmış tarım takviminin dışına çıkması gerekiyor. Konya Ovasının 4’te biri sulanabiliyor. Şehrimizin yağış açığı var. İklim değişikliğinin de en fazla İç Anadolu bölgesini özellikle de Konya Ovasını etkileyeceği akıllardan çıkarılmamalı. Doğrusu çiftçinin alacağı tedbirler de bu konuda çok sınırlı. Üretmek için su lazım. İklim değişikliği gerçeğine karşı iyi bir dengeleme yapmak gerekiyor. Çiftçilere eğitimler de verilmeli.”

KONYA SULANIRSA TÜRKİYE BESLENİR

Konya’ya dış havzalardan su getirmenin önemine bir kez daha vurgu yapan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Çiftçilerimiz bir de bu iklim değişikliği gerçeğine karşı, suyu daha az tüketen bitkilerin üretimine yönlendirilmeli. Çiftçiye suyu az tüketen bitkilerin üretimine karşı daha fazla destek sağlanmalı. Böylelikle çiftçinin tarımsal sulama maliyeti de azaltılmıy olur. Konya’ya dış havzalardan muhakkak su getirilmesi gerekiyor. İklim değişikliği gidişatını bu şekilde sürdürürse, dış havzalardan ovaya su getirme gereksinimi, ova için çok daha elzem bir hale gelecek. Bir gerçek var. Konya, Türkiye’nin üretim üssüdür. Ovanın suya ihtiyacı var. Konya sulanırsa, Türkiye beslenir” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri