Konya KOBİ'leri ve Finans Sıkıntısı

.

Geçtiğimiz Perşembe Günü Dedeman Oteli'nde Konya Sanayicilerinin finans stratejilerini yeniden gözden geçirmelerine ve ileriye dönük yatırım stratejilerini yeniden kurgulamalarına yol açabilecek çok önemli bir açık oturum düzenlendi. Konya’mızın sanayi ve ticari hayatının çok önemli üç kuruluşu olan Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV) işbirliği ile “KOBİ’lere sağlanan Destekler ve Alternatif Finans Olanakları” konu başlıklı açık oturum Konya Sanayicilerinden çok yoğun ilgi ve katılım gördü.
Konya Sanayicilerimizin çok yoğun olarak bu toplantıya katılmaları ve ilgi göstermelerini şu nedenlere bağlayabiliriz;
a-Toplantıya bu derece yoğun ilgi ve alakanın gösterilmesi ve bir çok firmanın toplantı için temsilci göndermesi Konya sanayi firmalarının gittikçe kurumsal bir yapıya kavuşmalarının bir göstergesi olarak algılanmalıdır.
b-Konyalı Sanayiciler ve firma temsilcileri yeniliklere açık, yeni şeyler duymak isteyen, yeni uygulamaları yakından tanımak isteyen kurumsal öğrenime önem veren bir hale gelmektedirler.
c-En önemli sonuçta hiç kuşkusuz Konya Sanayicilerinin ileriye dönük stratejik yatırım yapmak isteyen, bu paralelde büyümeyi hedefleyen, fakat finansal zorluklar nedeni yatırım zorluğu çeken bir sanayici durumunda olduğunun görülmesi yada en azından böyle olduğunun anlaşılmasıdır.
Bugün Konya Sanayicisinin en büyük sorunlarından birisi de hiç kuşkusuz finansal sıkıntılardır. Gerçi finansal sıkıntılar özellikle 1997 yıllarından önce Güney Asya Ülkelerinde kendisini göstermiş, daha sonra da 1999 yıllarından sonra tüm dünya ülkelerinde baş göstermiştir. Dünya Ekonomisi 1999’lardan sonra ortaya çıkan Küresel Finans Krizlerini maalesef bir türlü aşamamıştır.
2002 yıllarından sonra Türkiye uyguladığı Ekonomi İstikrar Programları ile bir nevi de olsa bugünlere kadar finansal kriz bataklığına girmeden bugünlere gelmiştir. Bundan sonrası için izlenecek ekonomik politikalar, hem makro ekonomik dengeler açısından, hem de mikro ekonomik dengeler açısından önemlidir.
Konya Ekonomisinin ve Konya Sanayisinin geleceği de makro ekonomik politikaların yanında mikro ekonomik uygulamalar açısından önem arz etmektedir. Yeni yürürlüğe giren teşvik sisteminin detaylarına inildiği zaman Konya’nın 2. Yatırım ve Teşvik Bölgesinde yer aldığını görüyoruz. Bu Teşvik Sistemine hangi illerin kaçıncı bölgeye dahil edileceğine ilişkin yetmişe yakın kriter göz önünde bulundurularak karar verilmiş. Bu kriterler doğrultusunda da Konya 2. Bölgede yer almış.
Ulusal Ekonomi Karar ve Politikalarının yanı sıra Konya Sanayisinin gelişmesi Konya’mızın tüm ekonomik sivil toplum kuruluşlarının el birliğini ve çabasını da gerektiriyor. Dünkü toplantı bu çabaların bir göstergesi durumunda idi. Ticaret, sanayi ve borsa odalarının bir araya gelerek Konyalı Sanayicilerinin finansal sıkıntılarına çare araması ve teşvik sisteminden Konya Ekonomisinin faydalanması hususundaki çabalarını desteklemek gerekiyor.
Dünkü toplantının açılış konuşmalarında çok güzel noktalara dikkat çekildi. Özellikle de bir çok kamu kurumunun yatırım, finansal alanlarda teşvik vermesi hem sanayicinin kafasını karıştırıyor, hem de ilerde doğabilecek kaynak kullanımı israfının önünün açılmasına neden olma olasılığını arttırıyor.
Türkiye finansal kaynak zengini bir ülke değildir. Çünkü finansal kaynak zenginliği oluşturabilecek sağlayacak çok bir kaynağa da sahip değildir. Bunun için tüm bu finansal teşviklerin tek bir elde toplanıp dağıtılması daha yararlı olacaktır. Bu nedenle en kısa zamanda Yatırım ve Teşvik Bakanlığı kurulmalı, tarımsal, teknolojik,s anayi ve hizmet yatırımları teşvikleri sadece bu bakanlık eliyle dağıtılmalıdır.
Konya KOBİ’lerinin Finansal sıkıntıları sadece devletin vereceği finans ve yatırım destekleri ile aşılamaz. Konya Sanayicileri artık yurt dışından ciddi anlamda finansal gücü bulunan, teknolojik alt yapısı olan, üretim ve hizmet ağı gelişmiş, dünyada pazarlama sıkıntısı bulunmayan yabancı ortaklıklar peşine düşmelidirler. Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası'nın, Konyalı Sanayici ve İş Adamlarımıza bu ufku açması ve bu yönde yönlendirme yapması gerekmektedir. Dünkü toplantının açılış konuşmasında Konya Sanayi Odası Başkanı çok önemli bir tespitte bulundu. Sanayi-Üniversite işbirliği çerçevesinde Üniversitelerin sanayicilere ayak uyduramadığını, geri kaldıklarını, üniversitelerden bir patent, bir buluş ve bir çığır açmasını beklediklerini belirtti ki çok doğru teşhislerde bulundu. Bugün Türk Üniversiteleri hem iktisadi, hem işletme yönetimi, hem finansal planlama, hem tıbbi alanlarda ve hem de teknolojik buluş ar-ge çalışmalarında dünyada yok gibi bir şey. Dünyaca meşhur ne bir iktisatçımız, ne bir işletmecimiz, ne bir finansçımız, ne bir strateji uzmanımız, ne de bir araştırmacımız var. Sayın Tahir Büyükhelvacıgil’e hak vermemek mümkün mü?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri