Konya belgeselle tanıtılacak

Konya Büyükşehir Belediyesi ve TRT işbirliği ile hazırlanan Şehir ve Bilge isimli belgesel Hilton Garden Inn Otelde düzenlenen toplantıda tanıtıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi ve TRT işbirliği ile hazırlanan Şehir ve Bilge isimli belgesel Hilton Garden Inn Otel’de düzenlenen toplantıda tanıtıldı. TRT, Konya’da yaklaşık 15 gün sürecek çekimlerle belgesel hazırlayıp Konya’nın ve Hz. Mevlana’nın tanıtımını yapacak

 

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hz. Mevlana’nın sevgi, barış ve hoşgörü felsefesinin tüm dünyaya yayılmasının herkesin ortak dile olduğunu belirterek, 738. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinliklerinin her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni heyecan ve güzelliklerle devam ettiğini icra edildiğini söyledi. Mevlana ve onun öğretilerine yönelik her türlü çalışmanın içinde olmaya devam ettiklerini ifade eden Akyürek, “Gönüller Sultanı Mevlana’nın ‘Gel’ çağrısına uyarak, dünyanın dört bir yanından insanlar Konya’ya geliyor. Misafirlerimize en iyi şekilde hürmet ediyoruz. Belediye olarak Mevlana ve Mevlana’nın dünya üzerinde  daha fazla insan tarafından tanınması için yurtdışına gerçekleştirdiğimiz tanıtım programları olmak üzere Mesnevi’nin 22 dile çevrilmesi, her cumartesi ücretsiz sema programları düzenlenmesi, kültürel yayınlar gibi çok sayıda hizmet gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz” dedi.

ÇEKİMLER 15 GÜN BOYUNCA SÜRDÜ

TRT yetkilileri ile 5 ay önce yaptıkları görüşmede Hz. Mevlana ile ilgili bir belgesel yapmaya karar verdiklerini ifade eden Akyürek, “Buradaki amacımız, şehrimiz kültür hayatına katkı yaparken; Hazreti Mevlana ile onun sevgi anlayışı ile birlikte Konya’nın dünyada daha fazla insan tarafından tanınması idi. Bu amaçla, Şehir ve Bilgi isimli belgeselin TRT profesyonelliğinde hazırlanmasın katkı sağladık. Belgesel için TRT ekipleri, belediyemiz görevlileri refakatinde 15 gün boyunca şehrimizin farklı mekanlarında çekimler yaptı. Mevlana Müzesi başta olmak üzere çeşitli müze ve kütüphanelerden faydalanıldı. Çalışmayla, 13. yüzyılda yetişen, değeri günümüzde de tartışılmayacak bir bilge, bir  mutasavvıf olan Mevlana’nın beslendiği kökleri arayan, onu dolu dolu anlatan farklı bir belgesel ortaya çıktı” diye konuştu.

BELGESEL TÜM DÜNYAYA GÖNDERİLECEK

Belgeselin TİKA ve çeşitli kuruluşlar aracılığıyla dünyanın birçok yerine dağıtılacağını bildiren Akyürek, “Belgeseli başta cumhurbaşkanımız ve başbakanımız olmak üzere yerli ve yabancı tüm protokole takdim edeceğiz. Ayrıca, ülkemizdeki yabancı temsilcilikler ile Konya, Mevlana ve Mevlevilikle ilgili yurt içi ve yurtdışındaki dernek, vakıf ve enstitülere de ulaştıracağız. Bu nedenden dolayı TRT ilk kez, hazırlanan belgeselin, televizyonda yayınlanmadan önce DVD’de basımını gerçekleştirmiş oldu.  Türkçe ve İngilizce seçeneği ile hazırlanan belgesel, belediyemizce 6 bin adet çoğattırılmış ve bin adedi TRT marketlerde satışa sunulmak üzere gönderilmiştir” dedi. Belgeselin 17 Aralık Şeb-i Arus günü TRT 1, TRT Anadolu ve TRT Avaz kanallarında; 17 Aralık’tan sonra da TRT Belgesel ve TRT’nin diğer kanallarında yayınlanacağını bildiren Akyürek, belgeselin yapımında emeği geçen herkese teşekkür etti. Akyürek’in konuşmasının ardından belgeselden kısa bir görüntü izlendi. Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Akyürek, Mevlana ödüllerinin verilmesi için çalışmalar yürüttüklerini, bu konuda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla da istişarede bulunacaklarını kaydetti. Böyle bir organizasyonun önemli olduğunu belirten Akyürek, devlet desteğinin şart olduğunun da altını çizdi.

FERDİ İHSAN ÜNAL

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri