Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) ile sözleşmesini tek taraflı olarak feshettiğini açıkladı. 16 Ocak 2010’da geçerli olacak fesihle yeni bir süreç başlayacak. SGK, 24 bin eczane ile tek tek anlaşarak TEB’i aradan çıkarmayı hedefliyor. TEB ise eczanelerle bireysel anlaşma yapılması halinde eylem kararı alacağını açıklamıştı.
ECZANELERİN EYLEMİ, FESİH KARARININ NEDENİ
TEB ile SGK arasındaki kriz, ilaçlarda yapılan indirim nedeniyle başlamıştı. Eczacıların zarara uğratıldığını iddia eden TEB, kepenk kapatma eylemine gitme kararı almıştı. 4 Aralık 2009’da ülke genelinde nöbetçi olarak belirlenenler hariç 24 bin eczane kepenk kapatmıştı. Eylemin ardından TEB’in genel kurulu yapılmış, Konya Eczacı Başkanı Harun Kızılay da TEB yönetimine seçilmişti. SGK da birkaç gün önce noter eşliğinde TEB ile sözleşmesini tek taraflı olarak feshetti. Yeni yılın 16 Ocak tarihinde geçerli olacak fesihle birlikte SGK, eczanelerle tek tek sözleşme imzalamayı planlıyor. Ancak bu uygulamanın hayata geçirilmesinin söz konusu olmadığı belirtiliyor.
HARUN KIZILAY TEB’DE 2. BAŞKAN SEÇİLDİ
SGK’nın sözleşmeyi fesih kararını gazetemize değerlendiren Konya Eczacı Odası Genel Sekreteri Tevfik Göçer, 16 Ocak’tan itibaren bütün kurumların SGK’ya geçeceğini anımsatarak, bundan dolayı TEB ile yapılan anlaşmanın yenilenmesinin söz konusu olduğuna işaret etti. SGK’nın eczanelerle tek tek anlaşma yapma kararı ve TEB’i aradan çıkarma isteğinin gerçekleşmesinin mümkün olmayacağı değerlendirmesinde bulunan Tevfik Göçer, TEB ile tekrar anlaşma sağlanacağı görüşünü aktardı. Bunu TEB’in yönetiminin değişmesine bağlayan Tevfik Göçer, “Bugüne kadar TEB’in ideolojik davrandığı iddia ediliyordu. Bu iddialar doğru değil. Ancak TEB’in yeni yönetimi belirlendi, Konya Eczacı Odası Başkanı Harun Kızılay 2. Başkan seçildi. Bundan sonra işin yokuşa sürülmeyeceğini, daha ılımlı davranacağını düşünüyorum” dedi.
KONYA ECZACI ODASI YÖNETİMİ BAŞKANINI BELİRLEYECEK
Harun Kızılay’ın TEB’de 2. Başkan olmasının ardından bugün Kızılay’ın da katılımıyla yönetim kurulu toplantısı yapacaklarını aktaran Tevfik Göçer, yönetim kurulu üyelerinin Harun Kızılay’dan boşalan başkanlık görevini vekaleten yürütecek ismi de belirleyeceğini ifade etti.