Kavlak: Kıdem Tazminatı Kırmızı Çizgimizdir, Türk-iş İçin Genel Grev Sebebidir

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, kıdem tazminatının kendileri için kırmızı çizgi olduğunu söyledi. Kavlak, “Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir. Türk-İş için genel grev sebebidir. Sizi uyarıyorum, tepkimiz...

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, kıdem tazminatının kendileri için kırmızı çizgi olduğunu söyledi. Kavlak, “Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir. Türk-İş için genel grev sebebidir. Sizi uyarıyorum, tepkimiz çok sert olur, kıdem tazminatına dokunmayın.” dedi.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Bursa Nilüfer şubesi 3. olağan genel kuruluna katıldı. Konuşmasına Soma, Ermenek, Isparta ve İstanbul’da yaşanan iş kazalarına vurgu yaparak başlayan Genel Başkan Pevrul Kavlak, “Bu ölümlerin karşısında kelimeler kifayetsiz kalıyor, sorumlular için söyleyecek söz bulamıyorum. Bir avuç kömür için, birkaç kuruş kar için oğlumuzu, kızımızı, anamızı, babamızı ölüme gönderenleri affetmiyorum. Onları Allah'a havale ediyorum. Ben onlara insan diyemiyorum. Bu kader değildir, bu kaza değildir. Bu afet değildir. Kimse bizden bunu kabul etmemizi istemesin. Bu bilerek, isteyerek kar hırsı uğruna adam öldürmektir. Bunun adı cinayettir. Bu canilere insan diyemiyorum. Söyleyecek söz bulamıyorum, o yüzden ben susuyorum.” dedi.

İşçi kazaları ve işçilere verilen değeri anlatan bir şiiri okuyan Kavlak’ın konuşması sık sık tezahüratlarla kesildi. İşçi ölümlerine ve kötü şartlara ‘dur’ demek gerektiğinin altını çizen Kavlak, “Bir emekçi iş kazasında ölme ihtimaline karşı her sabah evinden çıktığında karısıyla, çocuğuyla helalleşiyorsa bu ayıptır. Bu ayıpta hepimizin ayıbıdır.” şeklinde konuştu.

“Bu zihniyet 12 Eylülden sonra ‘bu güne kadar işçiler güldü biz ağladık, bundan sonra onlar ağlayacak biz güleceğiz’ diyenlerin zihniyetidir” diyen Pevrul Kavlak, bütün bölme çabalarına rağmen birlik içinde olduklarını söyledi.

'KIDEM TAZMİNATI KIMIZI ÇİZGİMİZDİR'

Kıdem tazminatının kendileri için kırmızı çizgi olduğunun altını çizen Genel Başkan Pevrul Kavlak, şunları söyledi: “Biliyorsunuz bunlardan biri kıdem tazminatı, haberi ısıtıp ısıtıp önümüze getiriyorlar. Çalışma Bakanı her fırsatta kıdem tazminatına değiniyor. Sonrada ‘kıdem tazminatı sürdürülebilir olmaktan çıktı’ diyor. Allah aşkına nasıl sürdürülebilir olmaktan çıktı. Ben anlamadım kıdem tazminatını sanki ceplerinden veriyorlar.”

Bu sırada salonda bulunan demir işçileri Bakan Faruk Çelik’i istifaya davet edince Kavlak, “Değerli arkadalar bu sadece Faruk Çelik’le ilgili bir şey değil, bu bir zihniyetten bahsediyorum.” şeklinde karşılık verdi.

Genel Başkan Pevrul Kavlak, şunları söyledi: “Bakın buradan bir kez daha herkese söylüyorum; kıdem tazminatını kimse bize bağışlamadı. Biz onu alnımızdan akan terle damla damla biriktirdik. Yıllarca canımız pahasına ter döküp Türk devletine emanet ettik. Devletimizin o emanete dokunacağına ihtimal vermiyoruz. Vermiyoruz ama tedbiri de elden bırakmıyoruz. Hani olur ya niyetlenen olur ya, niyetlenen olursa diye buradan bir kez daha söylüyorum. Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir. Türk iş için genel grev sebebidir. Sizi uyarıyorum, tepkimiz çok sert olur, kıdem tazminatına dokunmayın, dokunmayın”

Ayrıca özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisinin verilmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Pevrul Kavlak, “Türk-İş’in girişimleri ile yasallaşmadan rafa kaldırıldı ama orta vadeli planda yine boy gösteriyor. Emekçiyi köle, emeği alınıp satılan mala dönüştüren bu bürolara izin vermeyeceğiz. Türkiye’yi ucuz işçi cennetine çevirmek isteyenlere izin vermeyeceğiz, öyle süslü püslü sözlere de inanmıyoruz. Tek amaçları var sendikaları ortadan kaldırmak. İşçiyi sahipsiz, emeği korumasız bırakmak istiyorlar. Bunu başka ülkelerde yapmış olabilirsiniz ama Türkiye’de yapmanıza izin vermeyeceğiz, yağma yok.” şeklinde sert tepki gösterdi.

Diğer bir gündemlerinin MES sözleşmesi olduğunun altını çizen Kavlak, MES’in kendilerine TÜİK’in enflasyon rakamlarını önerdiğini belirterek, “Siz bunu kabul etmediğiniz gibi bizde etmedik. Sonuna katar direneceğiz, direne direne kazanacağız.” dedi.

'SON TOPLANTIDA YÜZDE 13-24 ARASINDA ARTIŞ ALDIK'

MES’le son olarak perşembe günü bir araya geldiklerin ve o toplantıda da 7 maddede daha uzlaşma sağladıklarını belirterek Kavlak, “Bu 7 maddede ilk yıl için ortalama yüzde 13.08 ile yüzde 24.06 arasında artış aldık. Bu alanlar bizim için önemli kazanımlardır. Ama daha da önemlisi uzlaşma yönünde bir adım daha attık.” şeklinde konuştu.

Alanlara çıkmadan bu işi masada bitirmek istediklerini anlatan Genel Başkan Pevrul Kavlak, MES’in kendilerini 1 Aralık’ta bir toplantıya daha çağırdığını belirterek, “Buradan MES yöneticilerine sesleniyorum; gelin bu toplantıda bir adım atın, kimseyi sokağa dökmeden alana indirmeden bu işi diyalogla uzlaşarak masada çözme iradesini gösterin.” diye seslendi.

Karar süresi uzadıkça huzursuzluğunu da artacağını altını çizen Pevrul Kavlak, işçilerden de kendilerine güvenerek birlik beraberlik içinde çalışmalarına devam etmesini istedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri