Karabacak, "Esnafın ve işçinin nakite ihtiyacı var"

Koronavirüsün olumsuz etkileri sonucu esnaf ile birlikte part time ve günü birlik çalışan işçilerin de büyük bir sıkıntı içine düştüğünü söyleyen KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, “Nakit paraya ihtiyacımız var” dedi

 

Koronavirüsün ülke ve şehir ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisi, her geçen gün artıyor. Çoğu işveren ve esnaf işletme ve dükkânları kapalı olduğu için 1 aydan uzun bir süredir iş yapamaz halde günlerini geçiriyor. İşletmesi ve dükkânı açık olanların ise iş kaybı yüzde 100'ü buldu. İşveren ile birlikte işçiler de çok zorlu günlerden geçiyor. Koronadan dolayı işsiz kalan işçi sayısında da gözle görülür bir artış yaşanıyor. Hem esnaf hem de işçi, hükümetten daha fazla destek bekliyor. Evine ekmek götüremeyen işçilerin, yanında çalıştırdığı işçisinin parasını ödeyemeyen işverenlerin varlığı, ekonomik olarak ülkenin ne kadar zorlu bir durumda olduğunu gösteriyor. 

KONYA'DA 10 BİNE YAKIN İŞYERİ KAPANDI

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, Merhaba'ya konuştu. Karabacak, virüsün Türkiye'de görüldüğü ilk gün yani 11 Mart'tan bu yana esnafın alınan önlem ve tedbirlere uyma konusunda büyük bir hassasiyet gösterdiğini belirtti. Esnafı cephede savaşmaya alışık olan bir askere benzeten Karabacak, “Teşkilatımızın mensubu olan Ahilerimize bu süreçte dükkânını kapatıp, evde kalma görevi düştü. Esnafımız da denilenlere harfiyen uydu” dedi. Açıklanın ekonomi paketinde esnafın mevcut olan ödemelerinin ötelenmesinin ilk adım olarak önemli olduğunu söyleyen Karabacak, “Halkbank destekli krediler, sicil affı ile birlikte önemli bir etken oluşturdu. Zaman içinde kapanan ve kısıtlanan sektörlerimizle birlikte Konya’mızda 10 bine yakın işyerimiz ya kapandı ya da kısıtlanmış oldu . Yanımızda çalışan kardeşlerimizle birlikte ülke nüfusunun 1/8’ini oluşturuyoruz. Ve istihdamı en fazla sağlayan teşkilat yine biziz” şeklinde konuştu. 

İSTİHDAMI KORUMA ADINA SIKINTI İÇİNDEYİZ

Kısa çalışma ödeneğinin yeniden düzenlenmiş olmasının bir kısım çalışanın  derdine derman olduğunu aktaran Karabacak, şunları kaydetti: “ Ancak EK-6 gibi kısa çalışma şekliyle, part time ve günü birlik çalışan kardeşlerimiz hala büyük sıkıntı çekiyor. Özellikle berberlerimiz, serviscilerimiz, pazarcılarımız, pastanelerimiz, minibüscülerimiz, lokantalarımız, kahvehanelerimiz, kafelerimiz, kantinlerimiz ve benzeri işletmelerimiz hem işletme anlamında, hem de istihdamı koruma anlamında büyük sıkıntı içerisine girdiler.”

KENDİNİ RAMAZANA HAZIRLAYAN İŞLETMELER KAPALI

“İlçe belediyelerimiz ile Konya Büyükşehir Belediyemizin sosyal yardımları, su ödemeleri ve mülklerinden kira almama taahhütleri ihtiyaç sahibi arkadaşlarımıza bir nebze olsun merhem oldu” diyen Başkan Karabacak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Şuan itibari ile her türlü sıkıntıyı esnafımız çekiyor. Bu bağlamda hükümetten ek paket taleplerimiz oldu. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, bakanlıklara, Konya Valiliği'ne, konfederasyonumuza ve vekillere taleplerimizi ilettik. Ramazan ayını idrak edeceğimiz şu günlerde kendilerini bu aya endeksleyen işletmelerimiz hali hazırda  kapalı. Nakite ihtiyacımız var. Özellikle kapalı, kısıtlamalı ve evde kal çağrılarıyla kimsenin olmamasında kaynaklı sebeple iş yapılamayan bu aylara ait Bağ-Kur primlerimizin devletimiz tarafından karşılanması önemli. Faizsiz 5 bin ile 10 bin TL arasında 6 ay ödemesiz, 24 aya kadar vadeli nakit para esnafımızı bir nebze olsun rahatlatacaktır.” 

 

YAKIT DESTEĞİ VE VERGİSİZ AKARYAKIT ÇAĞRISI

Duran veya kısıtlamaya giren toplu taşıma araçlarına, servislere, taksilere, yük taşıyan kamyonlara, TIR'lara yakıt desteği ve vergisiz akaryakıt imkânı tanınması çağrısında da bulunan KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı: “Bu sürecin bir an önce sağlıkla sonuçlanması, ülkemiz açısından önemli. Ramazan ayına girerken bu sürecin baş aktörleri sağlıkçılarımızla, emniyet mensuplarımızla, belediye çalışanlarımızla birlikte, esnaf ve sanatkârımızı da kimse görmezlikten gelmemeli. Çünkü büyük bir alkışı ve desteği de ekonominin bel kemiği esnaf ve sanatkârımız da hak ediyor.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri