Kandil Geceleri tartışması

Süleyman Küçük

1 Aralık 2016 tarihi itibarıyla Rebiul Evvel ayına girmiş bulunuyoruz ya hemen tartışmalar başladı.

Rebiul Evvel ayının 12. Gecesi kandil gecesi ya.

Mevlid Kandili olarak ihya edilen gece bu ayda bulunuyor ya.

Her sene bu ayda üzerinde çeşitli spekülasyonların ve tartışmaların meydana geldiği Hz. Peygamber’in (sav) doğum gününü ihya etmenin dine uygun olup olmadığını getirirler ya.

Zamane allamelerinin bu konuda diyecekleri çoktur.

İslam’da Kandil Geceleri yoktur.

Veya Kandil Gecelerini kutlamak bidattir gibi.

Bu sözleri söyleyenlere baktığınızda göreceğiniz şey Konya tabiriyle bir alay çakıldaklıdır.

Kendilerinin veya çocuklarının doğum günlerini kutlamaktan tutunda evlilik yıldönümlerine veya içinde yaşadıkları şehrin kurtuluş günlerini kutlamaya kadar yedikleri herzeleri bir kenara bırakarak bu ayda Müslümanlara sataşmayı görev bellemişlerdir.

Veya kulaklarına öyle fısıldanmıştır gazetede köşesi olan veya tv meddahı hocaları tarafından.

Her sene üzerinde çeşitli spekülasyonların ve tartışmaların yaşandığı bu ayda yaşanacaklara bir kez daha dikkatinizi çekelim istedik.

İslam tarihinde Mevlid Kandili gibi Kadir Gecesi gibi geceler başta olmak üzere bir çok anlamlı günler mevcut olup Ümmeti Muhammed’ce yüzyıllardır bir vakıa olarak teşyi edilmekte olduğunu gözardı ederek sadece geçmişi eleştirmek, yermekten başka bir marifeti olmayanlarca Müslümanlara sataşılmaktadır.

Kendilerini İslam’ın özüne dönülmesini isteyenler grubu olarak vasıflandıran bu kişilerin esasında yapmaları gereken şey Müslümanları içinde bulundukları kaos ortamından çıkarmak olması gerekirken kendi heva ve heveslerinden uydurdukları bir takım vehimlerle Müslümanlara çok daha içinden çıkılmaz sokaklara sevk etmektedirler.

Bu manada mesela Müslümanlar için yüzyıllardır bir değer ölçüsü haline gelen mefhumları korumak ve geliştirmek gerekirken 3 tanesinin bir araya gelip anlaşmaya varamadığı süfli fikirleri değer ölçüsü haline getirmeleri örnek olarak gösterilebilir.

Ya da Ashabı Kiram(ra) neslinden bu yana dini bir konuda ulaştıkları bir kanaati bir süre sonra değiştirmeleri halinde bunu açık seçik bir şekilde ilan etmeleri gerekirken her 3 veya 5 senede bir görüş değiştirip bunu da eski düşünceleri hiç söylememiş gibi davranmaları ile insanları derin açmazlara sürüklemeleridir.

Bu gibi daha birçok şey sayılabilir.

Karşı oldukları gecelere gelince.

Müslümanların kandil gecesi olarak vasıflandırılan birliktelikleri Hz. Peygamber’in (sav) mübarek doğum günü vesilesiyle yapıla gelen bir ümmet bayramıdır.

Bu öyle bir bayramdır ki, insanlığı karanlıklardan nura yani küfürden İslam’a çağıran bir Peygamberin(sav) gelişini günümüze ve hatta geleceğe taşımak, ona duyulan muhabbeti artırmak, sevgisini gönüllere bir kez daha nakşetmek için yapılan bir birlikteliktir.

Bunu adını kandil gecesi veya kutlama olması maksadın asliyesine asla bir zarar getirmez.

Mübarek gün ve gecelerdeki Müslümanların birlikteliğine karşı çıkmak, sadece Rasulullah’ın(sav) sahih sünnet ve hadislerine düşman olanların yapacağı işlerdir.

Bu iş sadece Mevlid kandiline has da değildir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.