Kabineye revizyon

İktidar referandum mesajını aldı. İlk değişiklik kabinede olacak…
Referanduma sunulan yönetim sistemi değişikliği milletin yüzde 51.4 onayıyla geçti. Şimdi sıra, Başbakan Binali Yıldırım’ın “Kabinede değişiklik olacak mı?” sorusuna verdiği “Mesajı aldık” cevabıyla gelecek kabine revizyonunda. İşte muhtemel revizyonda esas alınacak referandum karnesinin başlıkları… Kürt seçmene jest de ihtimaller arasında.
 
Referandum sonrası kabinede değişiklik tartışmalarının boyutunu “İktidarın aldığı seçim mesajı” belirliyor. Ankara siyaset kulislerine göre, alınan bu mesaj ilk önce iktidarın vitrini olan kabinede yaşanacak revizyon ile olacak. Merak edilen ise bu değişikliğin küçük çaplı mı, büyük çaplı mı olacağı? AK Parti kulislerine göre yaşanacak bir revizyonda esas alınacak kriterler şöyle referandum karnesine göre şekillenecek.

REVİZYON KRİTERLERİ

Buna göre referandumda 30 büyükşehirin, hayır oyları yüksek çıkan 17’sindeki bakan ve vekillerin performansı değerlendirilecek. Buna ilaveten, AK Parti+MHP blokunun bile altında, partinin sen genel seçim olan 1 Kasım 2015’te aldığı oyun bile altında evet çıkan illerden bakan olanlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

FETÖ YORGUNLARI GİDECEK!

Bir diğer ölçü ise; 15 Temmuz sonrası İsrail destekli, NATO/FETÖ darbe girişimine karşı Türkiye’nin devleti ve milletiyle birlikte başlattığı mücadelede ayak sürüyen, yetersiz kalan Bakanlıkların “Değerlendirmesi” olacak. Referandum sonuçlarının düşük çıkmasında da etkili olduğu belirtilen, “İktidar her kesimde FETÖ operasyonu yaparken ByLock ile birlikte anılan üst düzey ve siyasi ayağa neden dokunmuyor?” eleştirisi de bu revizyonda karşılığını bulmuş olacak.
 

İKTİDARA GÖZ KIRPAN KÜRT OYLARI KARŞILIK BULACAK MI?

Öte yandan Hükümet, Doğu ve Güneydoğu’da “Evet” için yüzde 10-20 arasında artış gösteren Kürt oylarına karşı da kayıtsız kalmayacak.  Bu gerekçe, 20 Temmuz 2015’ten beri bölgede süren askeri operasyonların sivil halkta ister istemez oluşturduğu travmaya karşı da  “rehabilitasyon sinyali” olmuş olacak. Bu noktada tek endişe, özgür Kürt seçmenin Evet’e teveccühünün içinde ne kadarının Kandil’in etki ve manipülasyonu ile olup olmadığı yönünde. Öte yandan, 1994’ten beri ilk kez özellikle Ankara ve İstanbul’a “Hayır’ın” damga vurması gözlerin bu iki şehrin belediye başkanlarına çevirmiş durumda. İlk etapta il yönetimleri gözden geçirilecek, sonrasında 2018 Mart’ı için “İnce eleyip, sık dokuyan değerlendirmeler” esas alınacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri