Caminin ilk hali 1968’de Konyalılar tarafından tamamlanırken günümüzde ise belediye tarafından restore edildiği biliniliyor. Caminin Konyalılar tarafından yapılmış olması Mevlana Cami isminin verilmesinde etkenlerden birisi olarak biliniyor. Bölgede Konyalıların ağırlıkta olması cami cemaatinin de Konyalıların yoğunlukta olmasına neden oluyor. Küçükçekmece, Kayın Sokak üzerinde bulunan Mevlana Cami, Kule Dibi Cami olarak da biliniyor.
‘KÜÇÜKÇEKMECE’DE KONYALILAR AĞIRLIKTA’
1974 yılında Konya’dan İstanbul’a yerleşen Mehmet Arslan, İstanbul’da yaşadığı bölgede Konyalıların yoğunlukta olması ve Mevlana Cami’nin Konyalılar tarafından nasıl yaptırıldığı hakkında Merhaba Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Arslan, “1974’den bu yana bu mahallede ikametgah ediyorum. Kendim Konyalıyım. 2015’den beri Mevlana Cami dernek başkanlığı yapıyorum. Bu camiyi Küçükçekmece belediyesi tarafından restore edildi fakat ilk halini Konyalılar yaptı. Camimizin yan tarafına ise kuran kursu yaptırmak istiyoruz. İlçemizde ve mahallemizde ağırlıklı olarak Konyalılar yaşadıkları için cami cemaatinin büyük kısmını Konyalılar oluşturuyor. Onun için zamanında bu bölgede yaşayan Konyalılar 1968’de bu caminin ilk halini yapıyorlar. O yüzden ismi de Mevlana Cami olarak karar veriyorlar. Kendim de Konyalı olarak Mevlana gibi bir zatın isminin verildiği camide dernek başkanı olarak görev almak beni onurlandırıyor” dedi.
‘MEMLEKETİNE DÖNENLER OLDUĞU İÇİN CEMAAT AZALDI’
Yaz tatilinin başlamasıyla memleketine dönen Konyalılar, cami cemaatinin azalmasına neden oldu. Cemaatin azaldığını gören Mevlana Cami Dernek Başkanı Mehmet Arslan, tatil bitimiyle cemaatin tekrar toplanacağını şu sözlerle ifade etti: “Yaz tatiline girdiğimiz için çoğu Konyalı memleketine döndü. Konyalıların tekrar gelmesini ve camimizde Konyalı yoğunluğunu görmek istiyoruz. İstanbul’da kalanlar camiye gelmeye devam ediyor. Tabii ki her bölgeden gelen oluyor fakat bölgede Konyalılar çok olduğu için camimizde de Konyalılar ağırlıkta oluyor. Ben de Konyalı olduğum için hemşerilerimi burada görmek beni mutlu ediyor.”