İstanbul depremi Konya'da fiyatları yükseltti mi? Önemli açıklama

İstanbul depreminin ardından bazı çevrelerce Konya’daki gayrimenkul fiyatlarının artacağına dair iddialar ortaya atıldı. KONYAP Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Halil Gürel, “Konut fiyatlarında ani sıçrama beklentisi gerçekçi değil” dedi

İstanbul'da geçtiğimiz günlerde meydana gelen deprem sonrası, sosyal medyada ve bazı çevrelerde Konya’daki gayrimenkul fiyatlarının artacağına dair söylentiler hızla yayılmaya başladı. Özellikle deprem riskinden uzak, iç bölgelerdeki şehirlerin güvenli liman olarak görülmesi, Konya gibi şehirlerin konut piyasasına olan ilgiyi artırabilir yorumlarını beraberinde getirdi. Ancak sektör temsilcileri, bu tür söylentilerin büyük oranda spekülatif olduğunu ve gerçek piyasa verileriyle örtüşmediğini belirtti.

PİYASADAKİ HAREKETLİLİK DENGELİ

KONYAP Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Halil Gürel, konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Gürel, İstanbul’daki doğal afetin ardından Konya’da gayrimenkul fiyatlarının hızla yükseleceği yönündeki söylentilerin kamuoyunu yanlış yönlendirebileceğine dikkat çekti. “Konya’da şu anda piyasada dengeli bir hareketlilik var” diyen Gürel, “Bu durum, talebin doğal akışıyla açıklanabilir. Beklenmedik fiyat sıçramaları için elimizde somut bir veri bulunmuyor. Şehir genelinde ortalama metrekare fiyatlarındaki değişim, aylık bazda sınırlı artışlarla devam ediyor” şeklinde konuştu.

KONYA’NIN VERİLERİ AÇIK VE ULAŞILABİLİR DURUMDA

Gürel, ayrıca bazı kişi veya grupların bu tür kriz dönemlerinde kamuoyunu yanıltarak fiyatları yapay biçimde şişirmeye çalıştığının altını çizdi. Bazı çevrelerin bu gibi olayları manipülatif amaçla kullandığını vurgulayan Gürel, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ancak gayrimenkul yatırımı ciddi bir karardır ve sağlıklı bilgiye dayanmalıdır. Vatandaşlarımız resmi kaynaklara başvurarak yatırım kararlarını buna göre şekillendirmelidir. Konya'daki mevcut imar alanları, yapı stoku ve yeni projelere dair tüm veriler açık ve ulaşılabilir durumdadır."

ANİ GÖÇ DALGASI BEKLENMİYOR!

Gürel, Konya'da konut arzının kontrollü şekilde ilerlediğini ve deprem sonrası büyük şehirlerden ani göç dalgalarının beklenmediğini dile getirdi. KONYAP Yönetim Kurulu Üyesi Halil Gürel, belediye ve imar müdürlüklerinden gelen verilere göre, son haftalarda konut başvurularında olağanüstü bir artış görülmediğini ifade etti. Şubat ayı itibarıyla ruhsat başvurularında bir önceki aya göre sadece yüzde 3’lük bir artışın olduğunu söyleyen Gürel, ayrıca şunları kaydetti: “Buna ek olarak, Konya genelinde ikinci el konut ilan sayısında da büyük bir dalgalanma gözlemlenmiyor. Emlak portallarındaki güncel veriler, fiyatların dengeli bir şekilde seyrettiğini ve ani bir sıçrama yaşanmadığını ortaya koyuyor. Şu anda Konya’daki konut piyasası, spekülatif haberlerden ziyade uzun vadeli planlamalar ve bölgesel gelişim dinamiklerine göre şekilleniyor. Yatırım kararları duygusal reflekslerle değil, gerçek veriler ve profesyonel analizlerle verilmelidir. Konya’da fiyatların kalıcı şekilde yükselmesi, ancak nüfus artışı, ekonomik gelişim ve altyapı yatırımlarıyla mümkündür. Şu anki tablo, bu yönde ani bir sıçramadan ziyade, istikrarlı bir eğilimle ilerleyen bir süreç olduğunu gösteriyor.”

SAĞDUYU VE BİLİNÇ ŞART

Gürel, ayrıca vatandaşlara da çağrıda bulunarak yatırım sürecinde aceleci davranılmaması gerektiğini belirtti. Gürel, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “Gerçek potansiyel, kısa süreli gelişmelerde değil; uzun vadeli projeksiyonlarda gizlidir. Konya’daki emlak hareketliliğinin sağlıklı bir zeminde sürmesi için yatırımcıların doğru bilgiye ulaşması ve uzmanlardan destek alması büyük önem taşıyor. Özetle, İstanbul’da yaşanan deprem sonrası Konya’da konut fiyatlarının ani ve sert bir artış göstereceğine dair söylentiler gerçeği yansıtmıyor. Gerçek piyasa hareketleri, ancak veri temelli analizlerle değerlendirilmeli; sağduyulu ve bilinçli yaklaşımlar temel alınmalıdır.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri