İslam dininin kadına verdiği değer

Ramazan Kural

İslam'da insan olmaları bakımından, erkekle kadın arasında herhangi bir fark yoktur. Her ikisi de eşit derecede Yüce Allah'ın emir ve yasaklarına muhataptır. Erkek de kadın da yeryüzün de yaşamak ve Allah'a kulluk görevini yapmaktan sorumludurlar.  

İslam dinin de insanlık ve Allah'a kulluk bakımından kadınla erkek arasında bir fark bulunmadığı gibi, günümüz de de temel hak ve sorumluluklar açısından da kadının konumu erkekten farklı değildir. 

İslam dininin kadınlara verdiği önemi anlamak için İslam dininden önceki dönemde yaşayan medeniyetlere bakıldığında arasındaki farkı çok iyi anlıyoruz. İslam dininden önce kadının insan yerine bile koyulmadığı, ihtiyaç, isteği ve hatta insan olduğunu unutup bir obje olarak görülüp kız çocuklarının diri diri gömüldüğü dönemler yaşanmıştır.

İslam dini kadının da insan olduğunu beyan etmiş, mirastaki haklarını da ortaya koymuş ve kadını sadece emir alan değil, yerine göre emir veren konumuna yükseltmiş ve kadını olması gereken yere koymuştur. Tarihimizin bütün dönemlerinde de bu böyledir. 

Peygamber Efendimiz (sav) peygamberliği süresince,  İslam’ın kadına verdiği önemi bizzat davranışları ile ortaya koymuştur. Efendimizin bu sözü kadına verdiği önemi açık bir şekilde ortaya koymaktadır.  

“İman bakımından en olgununuz, ahlakı en güzel olanınızdır. En hayırlınız da kadınlara güzel davrananınızdır. Resulullah’ın aile hayatında eşlerine karşı davranışları, kadınları mescitlerde yapılan etkinliklere katılma hususunda teşvik etmesi, “Ey Allah’ın resulü! Kendisine en çok iyilik etmem gereken kişi kimdir?” diye soran bir gence “Annendir” cevabını vermesi ve Cennet annelerin ayakları altındadır. Buyurması Peygamber Efendimizin kadınlar konusunda ne kadar duyarlı olduğunu göstermektedir.

“Cennet annelerin ayakları altındadır”[38] diyen dinimiz kadına hak etmiş olduğu en büyük değeri vermiş, adeta cenneti annelerin ayakları altına getirmiştir. İslamiyet’in ilk şehidi Hz. Sümeyye bir kadındır. İlk Müslüman Hz. Hatice bir kadındır. Peygamber (sav) Efendimizin soyu kızı Hz. Fatıma’dan devam etmiştir.

Maalesef günümüzde kadınlarımız, pek çok konuda istismar edilmekte ve zaman zaman  şiddete maruz bırakılmaktadır. Nesilleri dünyaya getiren yetiştiren annelerdir; herkez bir birine saygılı olursa ondan gelen nesillerde ailelerini örnek alır. Güzel ahlak lı olmayı ve saygıyı ve sevgiyi elden bırakmayalım…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.