İş güvenliği gelişmişliktir

İş güvenliğinin gerekliliğine değinen Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik politikaların ülkenin gelişmişlik düzeyi ile doğru orantılı olduğunu söyledi.
Her yıl binlerce işçi gerekli ve yeterli iş güvenliği önlemlerinin alınmaması, eğitim ve bilgi eksikliği nedenleriyle ölümlü ya da yaralanmalı iş kazasına maruz kalıyor. Her yıl yaklaşık 270 milyon kişi iş kazası kurbanı oluyor. Son aylarda ise Konya’da başta elektrik çarpması olmak üzere birçok iş kazasının meydana gelmesi bir kez daha iş güvenliğini gündeme getirdi. Makina Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin artık gündeme oturması ve konu ile ilgili uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, her gün 5 bin kişinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğini, 160 milyon kişinin meslek hastalığı geçirdiğini, 22 bin çocuğun iş kazalarında öldüğünü ve küresel toplam gelirin yüzde 4’ü 1.25 trilyon doların iş kazalarında kaybedildiğine aktardı.
Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa şampiyonu ve dünya üçüncüsü olduğunu aktaran Kalyoncu, “İş Güvenliği Mühendisliği kavramı henüz uygulamaya geçirilmedi. Bu kavram, gelişmiş ülkelerde iş kazalarının en aza indirilmesinde büyük rol oynamaktadır. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önemli bir sorun olarak karşımıza çıkması sanayileşmenin gelişimi olmuştur. Bu durum işçi sağlığı ve işçi güvenliği sorunlarını da ortaya çıkarmıştır. Bir ülkenin işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik politikaları o ülkenin ekonomik, politik, sosyal ve kültürel gelişmişlik düzeyi ile doğru orantılıdır. Ülkenin temel görevi çalışanları çalışma ortamından kaynaklanan sağlık ve güvenlik risklerine karşı korumak, çalışanların güvenlik, sağlık ve refahını sağlamak ve geliştirmektir” dedi.
Çalışılan ortamda güvenlikle ilgili tüm tedbirler alınmasına rağmen işçilerin rahat çalışmak istemesi nedeniyle eldiven, baret gibi güvenlik araçlarını kullanmadığını aktaran Kalyoncu, şöyle konuştu: “Bu durumda oluşacak kazada işçi yaralanabiliyor veya yaşamını yitirebiliyor. İşçilere iş güvenliği eğitimi anlatılmalıdır. Bunun yanında eskiyen eldivenler, gaz maskeleri ve kırk baretlerde değiştirilmelidir.” Kalyoncu, iş güvenliğinin istenilen düzeye gelmesi ve iş kazalarının azaltılmasına yönelik olarak şu önerileri sıraladı; “İşçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili mevzuatın günün koşullarına uygun bir biçimde yaşama geçirilmesi sağlanmalıdır. Gerek örgün gerek yaygın eğitimde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusu ciddi bir şekilde ele alınmalı ve iş yerlerinde eğitim almamış çalışana iş başı yaptırılmamalıdır. Sendikalara ve iş yeri temsilciliklerine sorumluluk ve yetki verilmelidir. İş yerlerinde kurulan işçi sağlığı ve iş güvenliği kurulları yaptırım gücüne sahip olmalı. Meslek hastalıkları hastaneleri işlevine uygun olarak yapılandırılmalı ve yaygınlaştırılmalıdır. Çalışanlara işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden zararlı olan ortamlarda çalışmama hakkı tanınmalıdır” diye konuştu.
Konya’da meydana gelen iş kazalarından bazıları şöyle;
Kulu’da akıma kapılan elektrik işçisi ağır yaralandı (06 Mayıs 2010)
Doğanhisar’da inşaat işçisi elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.(05 Mayıs 2010)
Seydişehir’de elektrik akımına kapılan işçi Turgut Sarı, hayatını kaybetti. (01 Mayıs 2010)
Karapınar’da elektrik akımına kapılan işçi Güner Mutlu, yaşamını yitirdi. (26 mart 2010)
Kazımkarabekir’de bir kadın işçi paketleme makinesine elini kaptırdı. (27 Mart 2010)

HASAN AYHAN

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri