İklim değişiklikleri meteorolojiye ilgiyi artırdı

Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Meteoroloji Tanıtım Toplantıları (METTAT)’ın Konya bölgesi ayağı dün KTO Konferans Salonu’nda düzenlenen programla gerçekleştirildi.
 Vali Yardımcısı Zikri Şahin, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, İl Müftüsü Şükrü Özbuğday ve TEMA Vakfı Temsilcisi Namık Ceyhan’ın yanı sıra çok sayıda üniversite öğrencisinin katıldığı toplantının açış konuşmasını programa ev sahipliği yapan Meteoroloji Konya Bölge Müdür Vekili Numan Kayaaslan yaptı. İklim değişikliği ve küresel ısınma konusunun sıklıkla gündeme geldiği bugünlerde Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün hizmetlerini tanıtmak amacıyla bir dizi program düzenlendiğini ifade eden Numan Kayaaslan, “DMİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı toplam 23 bölge merkezinde 2009 Aralık-2010 Haziran arası 7 aylık dönem için planlanan program çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile yerel yönetim temsilcileri, muhtarlar, çiftçiler, ziraat odası, çiftçi birlikleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üniversite temsilcileriyle bir araya gelinmesi hedeflenmektedir” diye konuştu.
Vali Yardımcısı Zikri Şahin de, yapılan tanıtım toplantılarının halkın meteorolojiden daha çok faydalanmasını sağladığını ifade etti. Yakın gelecekte iklim değişikliğinin meydana geleceği göz önünde bulundurularak önlemler almak gerektiğine dikkat çeken Zikri Şahin, bu noktada meteorolojiye büyük görev düştüğünü bildirdi. Vali Yardımcısı Şahin ayrıca iklim değişikliği, çölleşme, erozyon, sel felaketi gibi doğal afetlerin önüne geçilmesinde de meteorolojinin yapacağı çalışmaların büyük önem arz edeceğini sözlerine ekledi.
DMİ Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Daire Başkanlığı’nda görev yapan Uzman Ümit Turgut ise hava tahmininin nasıl gerçekleştirildiği konusunda bilgi verdi. Hava tahminini, belirli bir bölgede belirli zaman aralığında meydana gelebilecek hava olaylarının incelenmesi ve tahminlerin analiz edilerek sonuçlandırılması olarak tanımlayan Ümit Turgut, “Hava tahminini gözlemler, analiz ve bunların değerlendirilmesi sonucu elde ediyoruz. Bu işlemleri yaparken çeşitli teknolojiler kullanıyoruz. Karadan, denizden ve uzay görüntüsü ile gözlemler yapıyoruz. Radar teknolojisini kullanıyoruz. Elde ettiğimiz verileri daha sonra kamuoyuyla paylaşıyoruz. Meteorolojik altyapımız gelişmiş olduğu için elde ettiğimiz veriler yüzde 90 oranında doğru çıkıyor” dedi.
RASİM ATALAY
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri