Ramazan ayının vazgeçilmezi hurmalar sofralarda yerini aldı. Tarihi Konya Bedesteni girişinde bulunan Hurmacı Müşfik işletme personeli Mehmet Ferhat Soyarslan, İslam âlemi için kutsal sayılan ayın bereketiyle satışların normal döneme oranla 3 kat artış gösterdiğini vurguladı.
Hurma tüketiminin sadece bir gıda değil, bir gelenek olduğunu belirten Mehmet Ferhat Soyarslan, piyasadaki çeşitliliğe rağmen tüketicinin en çok tercih ettiği hurmanın Medine’den gelen Mebrum hurması olduğunu ifade etti.
‘EN DÜŞÜK FİYATLI HURMA BAĞDAT HURMASI’
Hurmalardaki fiyat aralığının 100 TL’den başlayıp 800 TL’ye kadar ulaştığını dile getiren Soyarslan, "Bir hurmanın fiyatının düşük olması, o ürünün kalitesiz ya da kötü olduğu anlamına gelmez. Fiyatı belirleyen temel unsur tamamen arz-talep dengesidir. Örneğin Mebrum'un 650 TL olmasının sebebi kalitesinden ziyade en çok tercih edilen ürün olmasıdır. Bağdat hurması var bir de. Bağdat Hurması da en düşük fiyatlı hurmadır. Kilosu 100 TL’dir. Şeker oranı düşüktür. Bu ürünün 100 TL olmasının sebebi arz-talep ilişkisi ve aynı zamanda ürün bolluğuyla alakalı” ifadelerini kullandı.
‘MEDİNE’DEN AFRİKA’YA UZANAN BİR BEREKET VAR’
Hurma stokunun büyük bir kısmının Medine’den geldiğini ancak dünyanın dört bir yanından ithal edilen zengin ürün çeşitliliğine sahip olduklarını belirten Soyarslan, farklı ülkelerden gelen farklı aromadaki hurmaların tezgahlarında yer aldığını söyledi. Soyarslan, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Mısır, Filistin, Ürdün, İran, Irak, Tunus ve Libya gibi ülkelerden hurmalar geliyor. Ciddi bir hurma çeşitliliğimiz var. Medine’den Afrika’ya uzanan bir bereket var. “
‘BU HURMALAR MANEVİYATLI HURMALARDIR’
Satışlarda sadece lezzetin değil, manevi değerin de büyük rol oynadığını ifade eden Mehmet Ferhat Soyarslan, özellikle hadislerde geçen çeşitlere dikkat çekti. Acve hurmasının İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in (SAV) kendi elleriyle diktiği ağaçtan gelen maneviyatlı bir hurma çeşidi olduğunun altını çizen Soyarslan, “Hadislerde geçen bazı hurmalar da elimizde var. Mesela Acve Hurması. Peygamber Efendimiz’in (SAV) kendi elleriyle diktiği ağaçlardan gelen, manevi değeri en yüksek hurma olarak biliniyor. Veya Berliy Hurması. Yine hadislerde adı geçen ve şifasıyla bilinen bir diğer önemli çeşitlerdendir. Bu özel türler, Ramazan ayında hem iftar sofralarını süslüyor hem de şifa niyetine satın alınıyor. Bu hurmalar maneviyatlı hurmalardır” diye konuştu.
‘HURMA RAMAZAN SOFRALARININ DEĞİŞMEZ KÜLTÜRÜDÜR’
Tüketicinin en çok endişelendiği konulardan biri olan fırsatçılık konusuna da değinen Mehmet Ferhat Soyarslan, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “İşletme olarak şeffaf bir fiyat politikası izliyoruz. Geçen seneye oranla fiyatlarda yaklaşık 100 TL civarında bir oynama oldu. Bu artış doğrudan Ramazan ayıyla ilgili değildir. Ramazan geldi diye kapıdan giren müşteriye zamlı fiyat uygulamayız. Fiyat artışları ancak ürünün gelişi esnasında toptan maliyetlere yansıması durumunda etikete yansır. Hurma, Ramazan sofralarının vazgeçilmez bir parçası ve değişmez bir kültürüdür.”