Hazırlıklı olmalıyız

17 Ağustos Depremi’nin yıldönümünde odalardan ‘hazırlıklı olalım’ çağrısı geldi
HALK ARTIK DAHA BİLİNÇLİ

On binlerce can kaybına binlerce insanın evsiz kalmasına yol açan 17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden 11 yıl geçti. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Ali Çınar, 17 Ağustos 1999’da yaşanan Marmara Depremi ve sonrasında 2004 yılında Zümrüt Apartmanı’nın çökmesinin binalarda sağlamlık ve güvenilirlik konusunda bilinç kazandırdığını söyledi. Ali Çınar, “Şimdi halk, felaketler konusunda daha bilinçli” diye konuştu.

 

ÇOK ÇABUK UNUTUYORUZ

Depremin ne zaman nasıl geleceğini kimsenin bilemeyeceğini ifade eden Ali Çınar, “Millet olarak yaşadığımız felaketleri çabuk unutuyoruz. Deprem, artık Türkiye’nin bir gerçeği. Depremden kaçamayacağımıza göre, depreme karşı önlemler almalıyız. Yeni binalarda yapı denetimini sağlam tutmamız gerekirken, eldeki yapı stokları için bir konsersiyum oluşturmalı, mevcut binaları da iyileştirmeliyiz” dedi.

17 Ağustos 1999’da yaşanan 7,4 şiddetindeki depremin 11. yıldönümünde değerlendirme yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Ali Çınar, yaşanan felaketler neticesinde halkın depreme hazırlık ve binalardaki güvenlik konusunda daha çok bilinç kazandığını söyledi. 1999 yılında yaşanan depremin ardından 2002 yılında İMO olarak inşaatların denetiminin yapılması için beledileyelerle protokol imzaladıklarını söyleyen İMO Konya Şube Başkanı Ali Çınar, “1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek olan Yapı Denetimi Kanunu’nun uygulamaya koyduğu denetim çalışmalarını biz bu tarihte başlatmış, fakat halkın bilinçli olmaması nedeniyle yeterli başarıya ulaşamamıştık. 2004 yılında Zümrüt Apartmanı’nın çöküşü, yapı denetimini ve binalarda güvenliğin önemini bir kez daha gündeme getirdi. Halk, bu faciadan sonra kaliteli bina yapımına ve bina denetimine daha çok özen gösterir oldu. Son olarak geçtiğimiz yıl Eylül ayında Konya’da yaşanan depremler, Konya’da da deprem olabiliyormuş bilinci oluşturdu. Nihayetinde yaşanan bu depremler, halkın yapı denetimi, bina kontrolleri ve kaliteli bina yapımı konusunda daha titiz davranmasını sağladı” diye konuştu.

DOKTORUN HATASI BİR KİŞİYİ,

MÜHENDİSİN HATASI BİN KİŞİYİ ÖLDÜRÜR

Depremin ne zaman nasıl geleceğini kimsenin bilemeyeceğini ifade eden Ali Çınar, “Millet olarak yaşadığımız felaketleri çabuk unutuyoruz. Deprem, artık Türkiye’nin bir gerçeği. Depremden kaçamayacağımıza göre, depreme karşı önlemler almalıyız. Yeni binalarda yapı denetimini sağlam tutmamız gerekirken, eldeki yapı stokları için bir konsersiyum oluşturmalıyız. Deprem ve bina kalitesi konusunda riskli bölgeleri belirlemeli, en riskli bölgeden başlayarak çalışmalara başlamalıyız. Bu binaların güçlendirilmesi için biz mühendisler olarak göreve hazırız” dedi. Bir doktorun yaptığı yanlış bir müdahalenin bir kişinin ölümüne neden olabileceğini söyleyen Çınar, mühendisin yapacağı bir hatanın ise binlerce kişinin ölümüne neden olabileceğine dikkat çekerek, “Yapı denetimi ve binaların sağlıklı olması konusunda en büyük sorumluluk mühendislerindir. Deprem ne kadar şiddetli olursa olsun zemin ve bina sağlamsa, depremin binaya etkisi de o derecede az olacaktır. 1999 yılında yaşanan depremin ardından Düzce’de yaptığımız incelemelerde biz bunu gördük” ifadelerini kullandı.

YAPIYI MÜTEAHHİT DENETLEMEMELİ

1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek olan Yapı Denetimi Kanunu’yla ilgili de değerlendirme yapan İMO Konya Şube Başkanı Çınar, “Yapı denetimi artık özel firmalar tarafından yapılacak. Bu firmalar yapıların projeye uygun olup olmadığını denetleyecek. Boya, tesisat ve benzeri ince imalatlar için 2 yıl, diğer kaba inşaat için de 15 yıl denetleyici firma tarafından bina denetim altına alınacak. Ama bu işte önemli olan denetimi yapan firmaların güvenilirliği. İşin içine para girdiği zaman düzen bozulabiliyor. Denetimi yapacak olan firmanın müteahhitle ilişiğinin olmaması gerekiyor. Yapı denetiminin patronu müteahhit olmamalı”

dedi.

RASİM ATALAY

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri